Република Северна Македония ще иска твърди гаранции и от България,

...
Република Северна Македония ще иска твърди гаранции и от България,
Коментари Харесай

Стево Пендаровски: РСМ иска твърди гаранции, че България няма да има повече искания

Република Северна Македония ще желае твърди гаранции и от България, и от Европейския съюз, че включването на българите в Конституцията на страната е последното изискване за начало на договаряния за участие в Европейския съюз. Това съобщи президентът Стево Пендаровски след среща с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел в Охрид. Шарл Мишел е на посещаване в страната за присъединяване в Преспанския конгрес за разговор, който се откри през днешния ден.

" Има политическа воля за смяна на Конституцията, само че този развой механически е дълъг и комплициран, а и би трябвало всеки един жител на страната да бъде уверен, че това не вреди на ползите му ", сподели Стево Пендаровски.

Очаква се в границите на деня публично да бъде изпратено до българското държавно управление френското предложение за решение за наложеното от България несъгласие на договарянията на Северна Македония за участие в Европейски Съюз.

„ Ако влезем в този сериозен развой на пояснения за какво го вършим, това и си представете, че след 6 месеца или година идващото българско държавно управление или актуалното, все едно, да каже - желаеме още нещо. По този въпрос търсим твърди политически гаранции и от Европейския съюз, освен от София – прощавайте, но това няма да ни бъде задоволително, търсим гаранции, че това ще е последното българско искане “, сподели президентът, представен от БНР.

На въпрос дали е вероятен пробив на срещата на върха на европейските водачи, Шарл Мишел сбито отговори, че не знае какво ще се случи, само че всички работят старателно за пробив допустимо най-скоро. Шарл Мишел отхвърли и да разкрие какво планува френското предложение:

„ Първия детайл не желая да разясня – какво прави френското председателство, с цел да се направи крачка в същинска тенденция. Но ние желаеме да посредничим за намиране на решение с общото единодушие на всички 27 водачи и това може да стане няколко дни преди срещата на върха, само че би трябвало да бъдем дискретни, с цел да бъдем и ефикасни. “

На откриването на Преспанския конгрес за разговор външният министър Буяр Османи разясни, че на Скопие не е представяно френското предложение за повдигане на българското несъгласие. Първо ще бъде реализирано единодушие сред всички 27 страни членки и едвам тогава ние ще бъдем осведомени, разясни Османи:

„ В тази фаза би трябвало да се удостовери, че има политическа воля за намиране на решение. Ние можем да стартираме и в този момент да беседваме за детайлите, само че това е все едно да тръгнем за дърва, но сме подминали гората. Ние не знаем дали има политическа воля от двете страни. Дали ще стане ясно през идните дни, че Република България е решена да приключим този развой на договаряния, аз съм подготвен незабавно след тази конференция да стартираме диалози, където и да е. “

Днес и на следващия ден в Охрид на Преспанския конгрес за разговор водачи на страните от Западните Балкани, от Европа и представители на Съединените щати ще разискват бъдещето и провокациите пред Западните Балкани в новата геополитическа обстановка на война в Украйна.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР