Република Северна Македония, Република Горна Македония и Република Нова Македония

...
Република Северна Македония, Република Горна Македония и Република Нова Македония
Коментари Харесай

На масата за преговори за името на Македония остават три предложения

Република Северна Македония, Република Горна Македония и Република Нова Македония са имената, които са останали на масата за договаряния сред Скопие и Атина, откакто отпадна и предлагането за Република Вардарска Македония. В идващите дни може да се стигне до постигането на съглашение, с който да бъде поставена точка на десетилетния спор за името на Македония. Това съобщи министърът на външните работи на Гърция Никос Коциас в изявление за държавната телевизия ЕРТ, отбелязва скопското електронно издание МКД. 

Запитан за какво се бави телефонният диалог сред министър председателите на Македония и на Гърция, Зоран Заев и Алексис Ципрас, Коциас съобщи, че „ държавното управление на прилежащата страна се сблъска с проблеми и в този момент обмисля някои проверки на контракта, т.е. рамката за съглашение, която беше открита на срещите с македонския външен министър Никола Димитров в Ню Йорк и Брюксел ".

Коциас обаче изрази очаквания, че тези компликации ще бъдат преодолени до няколко дни.

" Сега е моментът да кажем огромното „ да “ или огромното „ не ". Сделката не е спринт на 100 метра, има камъни и рухвания, и би трябвало да имаме самообладание. Но до момента в който няма съглашение, нищо не е приключено ", разяснява първият посланик на Атина.

Според него съглашението е добър компромис, от който печелят и двете страни. Гръцкият министър не пожела да разяснява информацията, че е контрактувано името Северна Македония и съобщи, че окончателният вид ще бъде разгласен от министър председателите на двете прилежащи страни.

" Наш народен интерес е да решим казуса с името на съседа и това е задачата на нашата дейна външна политика ", безапелационен бе Коциас. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР