Република Северна Македония има ясна цел – старт на преговори

...
Република Северна Македония има ясна цел – старт на преговори
Коментари Харесай

Ковачевски: Изпълнили сме всички условия ЕС

Република Северна Македония има ясна цел – старт на договаряния с Европейския съюз. Ако и този път има несъгласие, то ще бъде продължение на ветото на предходното българско държавно управление, само че пленник на разширението на Европейски Съюз, с изключение на нашата страна, е прилежащата Албания, сподели министър председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски в изявление за “Ал Джазира”.

Той сподели, че е знаел, че пътят към Европейски Съюз няма да е елементарен и в никакъв случай не се е обвързвал с дати, с цел да не подгрява излишно упования в Северна Македония, с цел да няма и разочарования.

Попитан за изказванията на някогашният президент на Северна Македония Бранко Цървенковски, че Договорът за другарство с България освен не е затворил нито един въпрос, само че е отворил кутията на Пандора, Ковачевски уточни, че прави оценка на Цървенковски поради опита му, само че в тази ситуация мненията им не съответстват.

“Договорът за другарство с България е основата за решение на проблемите с България. Съществуването на историческа комисия не е нещо ново, ние имаме такива историческа комисия и с Гърция, само че в нейната работа няма проблем, тъй като историците не се занимават с политика, а водят исторически спор. Ако българската историческа комисия не политизира работата си, а работи по тематиките от предишното, няма да има огромни проблеми. Трябва да намерим решения с България, които да запазят достолепието на хората и институциите в двете държави”, сподели Ковачевски, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите му Северна Македония е изпълнила всички условия за започване на договаряния, което е доказано от четири поредни позитивни отчета на Европейската комисия.

“Нашето законодателство е хармонизирано над 45% с европейското. Ако погледнем разбора на страните, които от 10 години договарят с Европейски Съюз доста ясно ще се види, че в някои глави Северна Македония е по-напреднала от тях, а ние към момента не сме почнали договаряния. Имаме изцяло хармонизирана с Европейски Съюз външна политика и от тази позиция решението зависи единствено от страните членки на Европейски Съюз и държавното управление на България “, сподели Ковачевски.

В събота в България идва на посещаване немският канцлер Олаф Шолц. Визитата му е част от балканската обиколка, включваща още Косово, Сърбия, Гърция и Северна Македония.

Целта е да се откри позволение на разногласията сред двете страни до края на юни, когато изтича френското ротационно председателство на Европейски Съюз, само че такова към този момент не се обрисува.

Още повече, че тематиката бе употребена от “Има подобен народ “, с цел да напусне ръководещата коалиция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР