Република Северна Македония има интерес да се включи в изграждането

...
Република Северна Македония има интерес да се включи в изграждането
Коментари Харесай

Заев е в Гърция, натиска С. Македония да се включи в газовия терминал край Александруполис

Република Северна Македония има интерес да се включи в построяването на терминала за полутечен природен газ край беломорското пристанище Александруполис. Това съобщи министър председателят на страната Зоран Заев, който е на посещаване в Атина.

В рамките на своята двудневна аудиенция в Гърция, македонският министър-председател имаше среща с предприемача Кристос Копелузос, изпълнителен шеф на групата " Копелузос ", която е главен акционер на компанията " Газтрейд ".

На срещата, която се състоя по покана на гръцките домакини, участваше и вицепремиерът за икономическите въпроси и вложенията Фатмир Битики. На нея беше изразен съвместен интерес Македония да се включи в построяването на терминала за ВПГ в Александруполис, който е нова входна точка за доставката на " синьо гориво " за страните от Югоизточна Европа.

" След проявения интерес, който беше подсилен от консорциума " Газтрейд ", Македония ще бъде част от плана за създаване на плаваща станция на 17 км от Александруполис за краткотрайно предпазване и газификация на полутечен природен газ, с потенциал от 170 000 кубически метра и опция за доставка на природен газ над 5,5 милиарда кубически метра ", се споделя в известие на държавното управление.

" Този план основава опция за непрекъснато и устойчиво доставяне с природен газ за нашата страна ", се споделя още в изказването.

Наскоро България стана част от плана, посредством националния оператор " Булгартрансгаз ”, а включването на Скопие ще даде опция за диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ освен за Македония, само че и за Централна Европа.

За момента Македония получава всичкия си природен газ от България. Той е съветски по генезис. През Александруполис се планува доставката на " синьо гориво ” от разнообразни източници, в това число и от Съединени американски щати, които демонстрират голям интерес към него.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР