Република Северна Македония е склонна да включи българите като етнос

...
Република Северна Македония е склонна да включи българите като етнос
Коментари Харесай

Северна Македония склонна да запише българите в конституцията си

Република Северна Македония е склонна да включи българите като етнос в своята конституция . Това заяви на конференция след втората си среща с българския си сътрудник Кирил Петков министър-председателят на югозападната ни съседка Димитър Ковачевски.

" Различните страни имат разнообразни устройства. В Република Северна Македония самостоятелните права се отстояват групово. В нашата конституция, с изключение на македонския народ, е записан и албанският, както и представителите на другите етноси. Затова е обикновено, в случай че други жители на страната се самоопределят по различен метод, да могат да изискат и е обикновено да са част от конституцията на Република Северна Македония ", съобщи македонският министър председател.

Все още обаче не се слагат съответни периоди, с цел да стане това факт. " Това е развой, който минава през конституционни промени, в който са включени доста институции. И когато се стигне до това, а това е обикновено да се случи в една страна по пътя й към Европейския съюз, конституцията ще бъде отворена за редица промени, включително и тази ", добави той.

Що се касае до другите отворени въпроси по оста София-Скопие - ще се води деен разговор сред външните министерства на двете страни, потвърдиха благосклонност и Ковачевски, и Кирил Петков.

" Искам да благодаря на премиера Ковачевски, че толкоз ясно показва обстановката по отношение на правата на българите в Северна Македония. И също така желая да кажа, че в действителност външните министерства ще работят в паралел, до момента в който стават ясни резултати като авиолинията, нови пътища, нови КПП-та, стопански съдействия, обучение, само че по едно и също време да вървят и политическите въпроси. Хубавото е, че през днешния ден поставихме рамката на тази обща работа ", сподели от своя страна българският министър-председател.

Във втория ден на взаимна работа сред двете държавни управления бяха подписани меморандуми в няколко сектора- в областта на земеделието, в областта на превоза и по-конкретно построяването на дълго чаканата жп връзка сред двете ни страни и Коридор №8, фокус бе подложен и върху насърчаването на дребния и междинен бизнес. Бе изявена и воля за дейна ежеседмична работа на взаимните комисии.
 Кирил Петков посрещна Димитър Ковачевски
Кирил Петков посрещна Димитър Ковачевски

Под звуците на химна на Република България и на патриотични песни

" Когато още на първата среща сред двете държавни управления имаме 3 действително подписани меморандума - това е образец за новия метод, който даваме - с нова сила и с нови похвати ", похвали взаимната работа сред двата кабинет Петков.

Всеки отраслов министър, взел участие в съвещанието, е показал отчет с по най-малко 10 " действителни задания " с " доста къси " периоди за осъществяването им.

Съвместната българо-македонска историческа комисия също се е заела за нова динамичност в работата си, като през идващите 4 месеца ще организира минимум 3 срещи. Няма обаче да има промени в състава й от българска страна, добави още Петков. И уточни - имало " доста оптимистичен и напредничав взор " към общата задача, като се усещал " нов лъх " за взаимно съгласие.

" Тези меморандуми имат един главен действителен резултат - това е икономическото развиване на целия район. Икономическо развиване, което и жителите на Република Северна Македония, и жителите на България ще усетят с измеримо възстановяване на стандарта на живот ", оптимист е министър председателят ни. Добросъседството ще бъде сложено на фундамент и неща, забравени през последните години, ще бъдат актуализирани. "

" Трябва да покажем пред Европа, че на Балканите може и би трябвало да се работи дружно и да бъдем образец за такава работа ", добави северномакедонският министър-председател.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР