Република Молдова, която понася сериозни последици от войната в съседна

...
Република Молдова, която понася сериозни последици от войната в съседна
Коментари Харесай

Руска ракета ли свали правителството в Молдова?

Република Молдова, която понася съществени последствия от войната в прилежаща Украйна в стопанската система, сигурността и от филантропична позиция, удостовери през вчерашния ден, че съветска ракета е прелетяла през въздушното ѝ пространство, а малко по-късно продемократичното държавно управление на Наталия Гаврилица подаде оставка. Предишния ден молдовското разузнаване удостовери известия на Украйна, че Русия възнамерява да смъкна държавното управление в Кишинев. Какво се крие зад оставката на кабинета на Гаврилица и има ли връзка с вчерашния случай?

 

Началникът на украинския общоприет щаб военачалник Валерий Залужни заяви през вчерашния ден, че две съветски ракети са влезнали във въздушното пространство на Румъния и Молдова преди да навлязат в това на Украйна. Според представител на украинските Военновъздушни сили Киев е можел да смъкна ракетите, само че не го е направил, с цел да не заплаши живота на цивилни в други страни.

 

Молдовското министерство на защитата удостовери случая, а външнополитическото ведомство повика съветския дипломат в Кишинев Олег Васнецов, с цел да стачкува против „ неприемливото нарушаване “.
Румъния от своя страна заяви, че радарните системи на страната се засекли съветска ракета на към 35 км североизточно от границата, само че тя не е навлизала в румънското въздушно пространство.
Украинският президент Володимир Зеленски дефинира случая като „ предизвикателство за НАТО и груповата сигурност “ поради обстоятелството, че Румъния е членка на пакта.

 

След това пристигна новината за оставката на държавното управление на Наталия Гаврилица, която встъпи в служба едвам преди година и половина.
Гаврилица сподели, че никой не е очаквал, че нейното държавно управление „ ще би трябвало да се оправи с толкоз доста рецесии, породени от съветската експанзия в Украйна “ и се оплака от липса на поддръжка и доверие във вътрешен проект.

Управлението на Гаврилица бе белязано от дълга поредност от проблеми - остра енергийна рецесия, откакто Москва фрапантно понижи енергийните доставки за Молдова, внезапно покачваща се инфлация и десетки хиляди украински бежанци. Към това се прибавиха ракетите от войната, които минаха през небето на страната, както и отломките от ракети, открити неколкократно на молдовска територия, означи Асошиейтед прес.

Според политически коментатори в Кишинев обаче оставката на държавното управление на Гаврилица не е изненада, а в действителност е от дълго време просрочен ход, осведомят локалните медии.

„ Правителството на Гаврилица не е нито най-лошото, нито най-хубавото в историята. То беше криво-ляво, както към този момент започнахме да привикваме в Кишинев. Само че, за разлика от останалите, това държавно управление пристигна на фона на голяма вълна от упования, които значително бяха помрачени “, разяснява Алекс Козер от телевизия Журнал. Той призна въпреки всичко, че моментът е доста сложен в подтекста на войната в Украйна и възобновяване от пандемията от КОВИД-19.

Анализаторът Вячеслав Бербека вижда няколко пояснения за оставката. „ Едно от тях е стимулирането на процеса на промени, защото доста решения бяха комплицирани и нямаше ясна визия за работата на това държавно управление. Второ, мисля, че в обществото има напън, който би трябвало да бъде омекотен ", разяснява Бербека.

Политическият анализатор Анатол Църану заприказва за „ спор на върха “, визирайки връзките правителство-президентство.

„ Отдавна се приказва за нуждата от пренареждане и не щеш ли това се случи ", сподели Църану пред локални медии.
Коментаторът на в. „ Национал “ Николае Негру счита, че държавното управление е заменено по " политическа нужда ".
„ Правителството имаше огромни проблеми с имиджа, в някои връзки заслужени, в други - не. В същото време имиджът на (президента) Мая Санду също бе обиден. Това, съгласно мен, докара до нуждата от преконфигуриране “, уточни анализаторът.
Според него става дума за „ стратегически ход, предложен от някои съветници-стратези “.

 

Няколко молдовски анализатори означиха обстоятелството, че новината за оставката пристигна след публично посещаване на Наталия Гаврилица в Брюксел преди броени дни.
Президентът Мая Санду благодари на Гаврилица за " саможертвата и големите старания да ръководи през толкоз доста рецесии ", след което неотложно уточни нейния правоприемник – Дорин Речан, доскорошен президентски консултант по въпросите на защитата и сигурността и някогашен министър на вътрешните работи.

 

По думите на президентката членовете на ръководещата Партия на действието и солидарността (ПДС) са приели нейния избор в лицето на Речан. Мая Санду е създател на ПДС.

 

„ Знам, че се нуждаем от единение и доста работа, с цел да преминем през сложния интервал, пред който сме изправени. Трудностите през 2022 година отложиха някои от проектите ни, само че не ни спряха'', сподели Санду на конференция за номинацията и добави, че през 2023 година желае да се концентрира върху обновяването на основни области като стопанската система и правораздаването на Молдова.

 

Молдова – някогашна руска република с население от 2,6 милиона души, ситуирана сред Украйна и Румъния, е изправена пред доста провокации, отбелязва Агенция Франс Прес. От края на юни 2022 година Молдова е претендент за участие в Европейски Съюз, а в това време има съветски бойци на своя територия - в проруския сепаратистки район Приднестровие.
Президентът Мая Санду неотдавна упрекна Москва, че стои зад трафика на оръжие, артикули и хора и че финансира антиправителствени демонстрации.

 

Рязкото нарастване на цените в Молдова, изключително на съветския газ, докара до улични митинги предходната година, при които стачкуващи приканиха държавното управление и Санду да подадат оставка. Протестите бяха проведени от опозиционната партия на Илан Шор, който избяга в Израел.

 

Властите в Кишинев дефинираха митингите като част от спонсорирана от Кремъл акция за дестабилизиране на държавното управление. Илан Шор е измежду глобените от Съединени американски щати молдовски олигарси, свързани с корупция и хипотетично съдействие с Русия за подкопаване на демокрацията в Молдова. Смята се, че Шор координира дейностите си с Москва, с цел да попречи на опитите на Молдова да се причисли към Европейския съюз. Шор бе наказан за кражбата на 1 милиарда $ от молдовски банки през 2014 година

 

Номинираният за министър председател Дорин Речан (48) съобщи, че ще пристъпи неотложно към съставянето на ново държавно управление и че главната му задача ще бъде да вкара „ ред и дисциплинираност “ в институциите на Молдова, да вдъхне нов живот на стопанската система и да обезпечи мир и непоклатимост. Речан удостовери, че ще продължи да работи за присъединение на Молдова към Европейски Съюз.

Той е умел политик, който е заемал редица висши длъжности в държавното управление на Молдова, отбелязва Ройтерс. Бил е вътрешен министър от 2012 година до 2015 година при двама министър-председатели и е първият граждански, заемал този пост. Инициатор е на няколко значими промени, които приближиха Молдова до стандартите на Европейски Съюз. Преди това е бил заместник-министър на информацията и информационните технологии. Има опит в частния бранш и в ИТ промишлеността.
Сега Речан разполага с 15 дни, с цел да сформира ново държавно управление. Партията на действието и солидарността има болшинство в Народното събрание – 63 от общо 101 места и се чака той да получи избор на доверие с лекост, отбелязва Франс прес.

 

„ Дорин Речан получава големия късмет да остане в историята като министър-председателя, който уверено насочва Молдова по пътя на свободата, просперитета и демокрацията “, разяснява Алекс Козер от телевизия " Журнал ".
Редица политически анализатори в Кишинев са на мнение, че новото държавно управление би трябвало да се концентрира върху укрепването на сигурността и отбранителните качества, отбелязва уеб сайтът „ Новини “ (Știri.md).
Експертът Виктор Чобану уточни, че страната навлиза в стадий, в който сигурността е от първостепенно значение и на този декор кандидатурата на Речан е по-подходяща от тази на Гаврилица, която въпреки всичко е експерт по финанси.

 

Експертът Михай Могълдя също счита, че вниманието на новото държавно управление би трябвало да бъде ориентирано към сигурността.
Ден преди оставката на държавното управление на Гаврилица молдовските разследващи служби оповестиха, че въз основа на информация, показана от Украйна и от вътрешни данни, са разпознали действия, ориентирани към намаляване и дестабилизиране на Молдова.

 

По време на посещаване в Брюксел украинският президент Володимир Зеленски сподели, че е " засечен проект за унищожаването на Молдова, който е бил в ръцете на съветските разследващи служби ". „ Не знам дали в действителност Москва е дала заповед това да бъде изпълнено, само че във всеки случай... този проект беше доста сходен на проекта, който те се пробваха да приложат против Украйна ", уточни Зеленски.
Късно нощес заместник-говорителят на Държавния департамент Ведант Пател сподели, че Вашингтон " няма индикации за директна военна опасност от страна на Русия към Молдова или Румъния “.

 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че не знае какво е имал поради президентът на Украйна Володимир Зеленски с хипотетично оголен съветски проект за разрушение на политическата обстановка в Молдова.
" За това би трябвало да потърсите господин Зеленски. Ние не знаем защо става дума ", сподели Песков.

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР