Република Молдова е най-уязвимата страна в Европа след Украйна, там

...
Република Молдова е най-уязвимата страна в Европа след Украйна, там
Коментари Харесай

Украйна и Молдова бяха акцент в срещите на румънския премиер с Антъни Блинкън и Лойд Остин

Република Молдова е най-уязвимата страна в Европа след Украйна, там има хибридна война. Това съобщи румънският министър председател Марчел Чолаку на среща с американския държавен секретар Антъни Блинкън във Вашингтон. Той добави, че Румъния е била и ще бъде с Украйна, до момента в който не реализира победа против Русия, предава Диджи24, представена от Българска телеграфна агенция.

„ Румъния беше и ще бъде с Украйна, до момента в който не победи Руската федерация. Румъния от дълго време си е научила урока във връзка с Русия. Познаваме съветския народ и системата на експанзия. Ето за какво, с изключение на партньорството, което имате с Румъния, да имаме поради и Република Молдова. Това е най-уязвимата страна в Европа след Украйна, където има въоръжен спор, а в Република Молдова има спор и хибридна война против президента Мая Санду и демократично държавно управление ", сподели Марчел Чолаку пред Антъни Блинкън.

На собствен ред шефът на американската дипломация означи, че Румъния е и е била доста непосредствен и скъп съдружник, и благодари за това партньорство, изключително в сегашния подтекст на съветската експанзия в Украйна. Той акцентира сериозната роля, която Румъния играе и е играла, с цел да подсигурява, че Украйна има всичко належащо, с цел да се отбрани, както и способността да продължи да изнася зърно, пшеница и други артикули.

Американският държавен секретар и румънският министър председател показаха единогласие, че стратегическото партньорство сред Съединени американски щати и Румъния става все по-силно и разискаха благоприятни условия за подсилване на двустранните връзки, както и въпроси, свързани със сигурността в Черноморската зона в подтекста на войната в Украйна.

" Искаме да идентифицираме най-хубавите способи за задълбочаване и развиване на двустранните връзки и за пускане на нови взаимни планове, тъй че нашето стратегическо партньорство да бъде укрепено посредством задълбочено икономическо партньорство. Румънското държавно управление ще продължи да обезпечава безвреден и постоянен капиталов климат. Разглеждаме стратегическото партньорство със Съединени американски щати и продължаващия развой на присъединение на страната ни към Организацията за икономическо сътрудничество и раз като значими детайли за дейната роля на Румъния в процеса на поощряване на съюзнически търговски връзки и основаването на безвредни вериги за доставки, посредством привличане на американски вложения ", съобщи Чолаку и добави: " Двустранният продан надвиши 5 милиарда $ предходната година и е на път да доближи нов връх през 2023 година, само че ние желаеме Съединените щати да бъдат главният стопански сътрудник на Румъния отвън Европейския съюз ".

По време на работното си посещаване в Съединените щати Марчел Чолаку се срещна и с американския министър на защитата Лойд Остин, оповестяват от румънската държавна пресслужба в информация, изпратена до Българска телеграфна агенция. Двамата са подчертали положителното съдействие във всички области от общ интерес с акцент върху приноса към районната сигурност в региона на Черно море. В този подтекст американският министър на защитата е похвалил напъните, положени от Румъния и лидерския потенциал, демонстриран посредством основаването на Центъра за образование на водачи на F-16 във военновъздушната база Фетещ.

„ Имаме потребност от засилено съдействие в региона на сигурността със Съединените щати, само че също и от мощен стопански ангажимент. Развитата стопанска система е от значително значение за мощната национална сигурност. Важно е дейното присъединяване на американските компании в оценката и развиването на опциите на националната промишленост, посредством взаимни вложения в отбранителната промишленост, в това число в производството на муниции, както и софтуерни прехвърляния и специализация на локалната работна мощ ", е споделил Чолаку по време на срещата си с Остин.

Той е подчертал ползата на Румъния от цялостна военна съгласуваност със Съединените щати и е уведомил, че предвид на срещата на върха на Северноатлантическия алианс, която ще се организира идната година във Вашингтон, Румъния ще съблюдава уговорките си да разпредели 2,5 % от Брутният вътрешен продукт за защита.

От своя страна американският министър на защитата Лойд Остин е изтъкнал отличното съдействие сред Съединени американски щати и Румъния като стратегически сътрудници и съдружници и е оценил значимия прогрес на Румъния в региона на защитата, модернизацията на военното съоръжение и инфраструктурата до укрепването на киберзащитата.

Двамата са се обединили към нуждата от взаимни старания за гарантиране на стабилността на Република Молдова, изключително в подтекста на хибридните офанзиви, идващи от Руската федерация.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР