Република Литва възнамерява да закупи най-малко 40 танка за своите

...
Република Литва възнамерява да закупи най-малко 40 танка за своите
Коментари Харесай

Министърът на отбраната на Литва раздрънка информацията за закупуването на танкове Leopard

Република Литва има намерение да закупи минимум 40 танка за своите въоръжени сили. Тази договорка обаче, още преди да бъде подписана, към този момент се трансформира в скандал и свада сред представители на висшите ешелони на властта в Литва.

Президентът Гитанас Науседа упрекна министъра на защитата Арвидас Анушаускас, че е разкрил секретна информация за идната покупка. Но министърът отхвърли да признае виновността си и продължава да държи на линията си. Науседа и Анушаускас са представители на противоположни политически кланове, а конфликтът им е поради идните президентски избори.

Железни леопарди за Железните вълци

На 24 юли се организира съвещание на Държавния съвет по защита на Литва, на което беше разисквана тематиката за закупуването на оръжие.

Литовската войска ще образува дивизия, която ще включва и част, оборудвана с тежка бронирана техника. По този мотив командирът на литовската войска Валдемарас Рупшис разгласи, че това ще бъде лека пехотна дивизия, състояща се от три бригади. Две от тях са постоянните бригади Geležinis vilkas (Железен вълк) и Žemaitija (Жемайтия), плюс аварийна бригада Aukštaitija (Aукшайтия).

„ А с изключение на дивизията, ние в бригадата Geležinis vilkas, по мое надълбоко разбиране, би трябвало да създадем танков батальон, с цел да можем да водим освен стационарни отбранителни дейности, само че и маневрена защита с опция за нахлуване и контраофанзива. Както демонстрира актуалната война, ние неизбежно би трябвало да имаме всичко това “, акцентира Рупшис.

Преди това Литва не разполагаше със лични танкове, само че в този момент страната има намерение да ги купи - най-малко четиридесет единици.

Тъй като обаче придобиването на тежки бойни транспортни средства би коствало голяма сума, изключително сензитивна за тази дребна и бедна страна, управляващите взеха решение да получат в допълнение опрощение от военните, че литовската войска се нуждае от танкове, а не от нещо друго.

„ Членовете на Държавния съвет по защита са поискали от армията да даде спомагателна политическа, икономическа, индустриална и финансова оценка - като се вземе поради фактът, че това ще бъде едно от най-големите придобивания на Литва. Говорим за два милиарда евро “, изясни съветникът на президента на Литва Кестутис Будрис.

След съвещанието на Държавния съвет по защита Будрис посочи, че „ тази сума включва освен цената на танковете, само че и муниции, логистика, доставки “, а окончателното решение кой производител на танкове ще закупи Литва към момента не е взето.

Литовският министър на защитата Арвидас Анушаускас обаче е на друго мнение по този въпрос.

Анусаускас, напускайки съвещанието на Държавния съвет по защита, реши, че е належащо неотложно да заяви на обществеността какво се разисква там. Той сподели, че в близко бъдеще представители на неговото ведомство ще подпишат протокол за планове с немските производители по отношение на закупуването на танкове Leopard.

Министърът сподели, че при разглеждането на въпроса за придобиването на танкове неговото ведомство е избирало сред три разновидността. „ Оценихме немските танкове Leopard, американските Abrams и корейските Black Panthers “, написа министърът в обществените мрежи.

Според Анушаускас анализът и оценката на предложенията, показани от производителите, лиши към шест месеца и в последна сметка, сравнявайки фактори като „ разноски за придобиване и разноски за поддръжка, работна среда, подвижност, адаптивност, сигурност, огнева мощност “,литовците избраха немският „ Леопард “.

От дълго време Литва избира Германия измежду всички страни от НАТО във връзка с военното съдействие - по-специално, литовските управляващи интензивно се стремят към осъществяване от страна на Берлин на обещанието, обещано от канцлера Олаф Шолц: да разположи бригада на Бундесвера от до четири хиляди военни в Литва.

Очевидно този факт също е повлиял доста на избора на производителя на бронираните бойни машини. Министърът напомни, че въоръжените сили на Литва към този момент разполагат с някои немски оръжейни системи, с които танковете вид Leopard ще бъдат добре съвместими.

Находка за шпионите

Анусаускас добави, че доставката на танкове за Литва ще бъде осъществено в границите на четири до шест години. Според ведомството му това може да коства на държавния бюджет приблизително към 200 милиона годишно.

Тези изказвания на министъра на защитата обаче едвам съумяха да бъдат чути, когато литовският президент Гитанас Науседа го атакува с остри рецензии, обвинявайки го в издание на поверителна информация.

Според президента на съвещание на Държавния съвет по защита е реализирано единодушие такива данни, каквито разгласява Анусаускас, „ да бъдат с лимитирана приложимост “, а не да бъдат оповестени незабавно.

„ Разбирам, че за някого може да се стори доста значимо да споделя най-новата информация в обществената мрежа – само че това, несъмнено, не би трябвало да е главната функционалност на министър или различен държавен чиновник. Винаги би трябвало да мислите за следствията от оповестението на тази информация обществено “, сподели президентът пред кореспонденти, имайки поради, че „ враговете, които слушат тази информация са наострили уши и си вършат заключения “.

Министърът небрежно стартира да се оправдава - и още веднъж употребява обществените мрежи за това.

Анусаускас твърди, че информацията, която е разгласил, не е била загадка:

„ Искам да подчертая един значителен миг – в областта на защитата не е оповестявана и не се оповестява никаква информация, която има някаква степен на секретност “, акцентира министърът. Той добави още, че злоупотребата с тайната е неразрешена от закона.

„ Ако този принцип не беше спазен, евентуално нямаше да знаете за идването на съюзнически елементи в Литва, или за ученията, или за оборудването, получено от армията, или за придобивките, планувани с парите на всички данъкоплатци, - отвръща на удараАнушаускас.

Според министъра обществото би трябвало да знае какъв брой ще костват на страната решенията за подсилване на армията.

Възможно е въпросът да не се ограничи единствено до словесна престрелка сред президента и министъра.

Депутатът от Сейма Агне Ширинскене (член на фракцията на опозиционния Съюз на селяните и зелените на Литва) се обърна към прокуратурата с искане за инспекция, с цел да се разбере тъкмо дали министърът в действителност е издал държавни секрети.

Това не е първата офанзива на Ширинскене против Анусаускас - преди няколко месеца тя го осъди за обстоятелството, че министърът приказва съветски доста по-добре от британски, което съгласно тях е изцяло недопустимо за заемащия подобен пост.

Президентските упоритости

„ Ако въпросът вземе сериозен поврат, тогава обвиняванията на президента в надали не държавна измяна против ръководителя на министерството на защитата могат да доведат освен до загуба на поста на Анусаускас, само че и до наказателно гонене “, - прави оценка сериозността на случая политическият наблюдаващ Владимир Матвеев.

За да разберем целия подтекст на абсурда, би трябвало да се означи, че Науседа и Анушаускас принадлежат към разнообразни политически групи.

Анушаускас е член на главната съдружна партия „ Съюз на отечеството – Християндемократи на Литва “ (те също са „ консерватори “). За тези, които наблюдават вътрешната политика на Литва, от дълго време не е загадка, че управлението на SO-CDL не съумя да построи положителни връзки с Науседа, а в последно време те са намерено враждебни, като от време на време си разменят сериозни забележки.

Миналата пролет " консерваторите " съумяха доста сензитивно да убодат Науседа, като проведоха посредством пресата „ изпускането “ на информация, която президентът е крил повече от тридесет години - че на млади години е бил в редиците на Комунистическа партия на Съветския съюз.

Науседа не остана дебитор - и в този момент удря Анусаускас, който, за разлика от други водачи на SO-CDL, има много високо равнище на благосклонности на гласоподавателите в Литва.

Остава по-малко от година до новите президентски избори. Рейтингът на Гитанас Науседа е над 60 % и единствено Анусаускас може да му съперничи от политиците в сегашната ръководеща коалиция на консерваторите - либерали. Следователно кавгата сред президента и министъра би трябвало да се преглежда единствено като един от епизодите на почналата предизборна акция “, - изяснява Владимир Матвеев.

Засега никой от политиците и водачите на страната не е оповестил проекти да се кандидатира за президентския пост, само че Науседа сигурно ще издигне своята кандидатура. Името на претендента за CO-CDL към момента не се вижда. Известно е единствено, че шефът на тази партия Габриелиус Ландсбергис в действителност желае да се кандидатира, само че той е един от най-непопулярните политици в Литва.

В същото време и Науседа, и Анусаускас (както и цялата му партия SO-CDL) са извънредно антируски настроени.

Сега обаче на литовския политически Олимп няма политици с друго мнение - или в случай че има – то те усърдно го крият. Следователно, какъвто и да се окаже резултатът от идващите президентски избори, планувани за май 2024 година в Литва, Москва не може да разчита на никакво „ топене “ в литовска посока.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР