Република Крим може да получи ново име Таврида, пише руският

...
Република Крим може да получи ново име Таврида, пише руският
Коментари Харесай

Крим може да получи ново име

Република Крим може да получи ново име Таврида, написа съветският вестник " Московский комсомолец ", като се базира на зам.-председателят на Министерския съвет на Крим, непрекъснат представител на републиката при президента на Руската федерация Георги Мурадов.
По време на интернационален руско-гръцки симпозиум за развиването на връзките сред Крим и Гърция представителят на кримските управляващи съобщи, че той не изключва въвеждането на формалното равнище на второто име на тази република в границите на Русия - Таврида.
" Нека са две - две имена за един съветски полуостров-регион. Така че в нашата Руска Федерация това би бил освен Крим, а Крим – Таврида ", споделя Мурадов, представен от Агенция " Фокус ".
Въпросът кое име най-добре дава отговор на фамозния черноморски полуостров се повдига повече от един път през последните 5 години. Най-новите събития, свързани с този топонимичен епос, се състояха на 16 септември.
" Струва ми се, че самодейността на кримските гърци да се употребява историческото допълнение към името на нашата република, което би звучало като Република Крим - Таврида, което се ползва към Тавридците от доста, доста епохи ", споделя Мурадов.
Той се базира на практиката за потребление на двойни имена в райони, които към този момент съществуват в Русия: Република Саха (Якутия), Северна Осетия-Алания. Във всеки от тези случаи името съдържа историческа част.
Според Мурадов сходно предложение, получено от районната национално-културна автономност на кримските гърци " Таврида ", значи, че " те гледат в историческата дълбочина ". Зам.-председателят на Министерския съвет на Крим предложи да се разиска концепцията в Държавния съвет на републиката и други управляващи, в случай че жителите на полуострова поддържат сходна самодейност.
Според историческите източници името Крим е станало необятно публикувано едвам след 13 век. Според историците полуостровът е наименуван по този начин в чест на град Кирим - резиденция на наместника на Златната Орда, откакто монголите завладяват Северното Черноморие. Но името Таврида е доста по-древно и се отнася до интервала, когато гърците колонизират полуострова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР