Република Кипър (остаряло българско наименование: Кипрос) е държава, разположена на

...
Република Кипър (остаряло българско наименование: Кипрос) е държава, разположена на
Коментари Харесай

Кипър придобива независимост от Великобритания

Република Кипър (остаряло българско название: Кипрос) е страна, ситуирана на остров Кипър. Двата съществени и публични езика в Република Кипър са гръцкият и турският, само че на острова се приказват също британски и съветски. Остров Кипър е разграничен на три елементи – Република Кипър (член на ЕС), Севернокипърска турска република (която няма публично интернационално самопризнание отвън Турция) и английските военни бази Акротири и Декелия.
Република Кипър е президентска република, като всяка новоизбрана президентска двойка получава мандат от пет години. Изпълнителната власт се упражнява от 11-членен министерски съвет. Президентът дефинира министрите, членове на министерския съвет и държавния представител. Министрите управляват работата на повереното им ведомство, дават отговор за използването на законите, подготовката на проектобюджета на министерството.
Законодателната власт по конституция принадлежи на Народното събрание. Парламентът на Република Кипър се избира за период от 5 години по пропорционалната система. Съгласно конституцията на републиката правосъдната власт е самостоятелна. Основен орган на правосъдната власт е Върховният парламентарен съд на Република Кипър. Съдебната власт се упражнява от Върховния съд и на него са подчинени 6 регионални съдилища и незначителен брой районни съдилища. Председателите на Върховен касационен съд и Водоснабдителна система се дефинират от президента за период от 5 години.
Местното самоуправление се упражнява от градските и селските общински препоръки. Градските общински препоръки се занимават с ръководството на градовете и огромните селскостопански региони на страната, до момента в който селските общински препоръки упражняват локално самоуправление в границите на селата. Те са самостоятелни от страната органи и членовете им се избират на общински избори с нормално болшинство.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР