Република Естония е държава, разположена на Балтийско море, с население

...
Република Естония е държава, разположена на Балтийско море, с население
Коментари Харесай

Да вземем пример от малка Естония! Факти, които ще ви изумят

Република Естония е страна, ситуирана на Балтийско море, с население от 1.3 млн. души. Граничи с Латвия, Русия, Финландия и Швеция. Член е на Европейския съюз и НАТО от 2004 година Въпреки дребната си величина и скромното население, страната се слави като една от най-иновативните в целия свят.

От Bright Side представят 8 обстоятелството, с които Естония се разграничава от останалите страни, в това число и от България.

1. Програмирането

През 2012 година в Естония започва пилотен план, имащ за цел да научи децата да програмират. Първоначално в плана се включват 20 учебни заведения с възпитаници от всички възрасти. Днес математиката и програмирането заемат все по-голямо място в образователната стратегия.

2. Електронни персонални карти

Още през 2002 година страната вкара електронни персонални карти. Те в действителност наподобяват като обикновените лични карти, само че в реалност оферират легитимизация в действителното и виртуалното пространство. Информацията за всеки гражданин се съхранява на чип, а всеки електронен документ върви ръка за ръка и с електронен автограф. Всеки естонец може да качва разнообразни документи на своята карта, която служи и като паспорт при пътешестване в Европейски Съюз.

3. Електронни избори

От 2005 година насам изборите в Естония се организират онлайн. За да гласувате, ви би трябвало само компютър и електронната ви персонална карта. През 2007 година парламентарните избори бяха извършени с опцията за електронно гласоподаване, с което страната стана и първата в света, постигнала това. По време на изборите за Европейския парламент общо 31% от естонците гласоподаваха през системата за електронно гласоподаване.

4. Безплатен превоз

През 2013 година Талин се трансформира в първият град в света с безвъзмезден публичен превоз за всички. Решението бе взето с оглед намаляването на използваемостта на колите, за сметка на рейсове и тролейбусите. Година след формалното оповестяване на безплатния превоз, ръководещите оповестиха, че се регистрира забележителен спад на трафика по улиците на естонската столица.

5. Стартъп водач

Естония се подрежда на трето място в Европа по брой на стартъп фирмите на 100 000 души население. По последни данни на разположение са общо 31 стартъп компании, което е 6 пъти повече от междинното за Европейски Съюз. Страната е подсигурила невероятни условия за бизнеса, като нова компания може да се записва единствено за 15 мин.

6. Интернет на всички места

В много страни е мъчно да намериш добра интернет връзка. Не и в Естония. Безплатен интернет има както в хотелите, по този начин и в парковете, кафетата, заведенията за хранене, жп гарите, летищата и даже на плажа.

7. Всеки може да стане гражданин на Естония

Страната предлага електронно жителство на всеки, независимо от страната, в която живее. При състояние, че отговаряте на критериите, това ще ви коства единствено 100 евро и ще ви даде редица изгоди като лесни процедури за бизнес, от оттова и достъп до Европейски Съюз, както и ниски налози.

8. Технологиите пестят време

Общо към 4000 разнообразни услуги са налични през днешния ден в Естония онлайн. Това пести време на жителите ѝ, което те могат да подарят на себе си или обичаните хора.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР