Република България многократно е заявявала, че въпрос от първостепенно значение

...
Република България многократно е заявявала, че въпрос от първостепенно значение
Коментари Харесай

Позицията на България за преброяването в РС Македония

Република България неведнъж е заявявала, че въпрос от първостепенно значение е основаването на условия за свободна самоидентификация на жителите с българско съзнание в Република Северна Македония и гарантиране на техните права. Това се споделя в позиция на.



„ В тази връзка одобряваме с огромна изненада оповестените данни за броя на жителите, самоопределили се като българи в преброяването на популацията в страната. Отбелязваме фрапантното разминаване сред тези данни и данните за броя на над 100 000 жители на Северна Македония, които персонално са подали документи, доказващи български генезис и съзнание за приемане на българско поданство “, показват от Министерство на външните работи.

Обект на сериозен разбор е и фактът, че 7,2 % от жителите на прилежащата ни страна не са се преброили интензивно. Според изнесената информация, данните за тях са били събрани посредством съответната осведомителна база, без да е допустимо да се дефинира етническата или религиозна принадлежност. Липсва информация за броя на жителите на Северна Македония с българско съзнание, преброили се зад граница.



„ Взимаме под изключително внимание изразените подозрения по отношение на прозрачността и достоверността на процеса, декларирани от страна на организации на българи в Северна Македония както в хода на преброяването, по този начин и при оповестяване на резултатите. Очакваме техният глас да бъде чут и от управляващите в Северна Македония “, декларират от българското Министерство на външните работи.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР