Република България и Република Македония поеха по пътя на стабилността,

...
Република България и Република Македония поеха по пътя на стабилността,
Коментари Харесай

Георге Иванов: Договорът с България бе пример как трябва да се действа между съседи


Република България и Република Македония поеха по пътя на стабилността, доверието и добросъседството. От изключителна значимост е този път да бъде следван неразделно и от виновното отношение и диалога  сред всички институции в двете страни зависи да станат необратими процесите на другарство и конструктивност в нашите връзки. Това съобщи президентът Румен Радев, който през днешния ден на „ Дондуков “ 2 организира среща с президента на Република Македония Георге Иванов. Георге Иванов е на публично посещаване в България по покана на българския държавен глава, отправена през месец февруари т.г.

„ Комуникацията с Република Македония в този значим както за нея, по този начин и за целия район, миг би трябвало да продължи. Като ръководител на Съвета на Европейския съюз, за нас е значимо да има разговор и да има общи старания за превъзмогване на провокациите “, сподели Румен Радев.

Българският президент акцентира, че въпросът за името на Република Македония е значим, тъй като разрешаването му е стъпка към европейската и евроатлантическата интеграция на западната ни съседка, която страната ни праволинейно поддържа. Радев добави, че България не се намесва по никакъв метод в договарянията сред Гърция и Република Македония, само че решенията, които се взимат, са неизменима част от общата среда на политическия разговор в района и са значими за цяла Европа.

Румен Радев уточни също по този начин, че по предварителна информация подписаният контракт сред Република Македония и Гърция не планува следващи промени в текста на съглашението, както и неговото денонсиране, до момента в който в двустранния Договор за другарство, добросъседство и съдействие сред България и Република Македония няма сходни клаузи, заради което страната ни се нуждае от гаранции за неговото осъществяване и отсега нататък. „ В съглашението на Република Македония с Гърция се плануват и промени в Конституцията на Република Македония и за България е значимо без значение от измененията, наредбите в нея да продължат да се преглеждат и поясняват в духа на Договора за добросъседство с България “, съобщи Румен Радев. 

„ Новото име, препоръчано на Република Македония - Северна Македония, касае географски територии, които се намират както на югозапад от София, по този начин и на запад от Пирин. Тази обстановка ни задължава да бъдем извънредно деликатни и да следим осъществяването на поетите отговорности “, сподели още президентът Румен Радев. По думите му България остава най-силният покровител за европейската вероятност на Република Македония, като уговорките в Договора за добросъседство следва да бъдат включени в преговорния развой за присъединение на Република Македония към Европейския съюз дружно с ясни процедури на мониторинг и спазване на осъществяването на изискванията.

Обща беше оценката на Румен Радев и Георге Иванов, че двустранният  Договор за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Македония предизвиква всестранното задълбочаване на партньорството сред двете страни. През миналата съвсем година от неговото сключване се регистрира растеж в икономическия продан, туризма, както и във взаимните вложения, беше маркирано на срещата.

„ Реализацията на този контракт дава гаранция за отбрана на ползите и на България, и на Република Македония и е основно изискване за нашата поддръжка по пътя на Република Македония към пълноправно участие в Европейския съюз и НАТО “, уточни българският държавен глава. Румен Радев прикани институциите в двете страни да оказват цялостна поддръжка за работата на плануваните в контракта взаимни мултидисциплинарни  комисии, които ще разискват въпроси от двустранен интерес и ще наблюдават за осъществяването на Договора.

По време на взаимната конференция на двамата държавни глави Румен Радев прикани съдействието сред всички виновни институции и министерства на двете страни да продължи работа по значимите инфраструктурни планове от съвместен интерес. Българският президент удостовери готовността си да продължава съдействието сред България и Република Македония в областите на туризма, културата и взаимното отбелязване на събития от общата история за двете страни, както и за поощряване на бизнеса за взаимни вложения и продан на положителни практики.

„ Договорът за добросъседство сред Република Македония и Република България е положителен образец за това по какъв начин страните могат дейно да позволяват отворените въпроси, които стоят сред тях. Той дава резултати – търговско-икономическият продан и обменът на туристи сред двете страни пораства. България заслужава признателност за това, че по време на председателството си върна тематиката за интеграцията на Западните Балкани в европейския дневен ред “, съобщи от своя страна македонският държавен глава Георге Иванов.

В София президентът Георгe Иванов е придружаван от брачната половинка си Мая Иванова. След церемонията по формалното посрещане Десислава Радева и Мая Иванова разгледаха къщата-музей на поета Никола Вапцаров.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР