Репортерите няма да разкриват източници на информацияКомисията за защита на

...
Репортерите няма да разкриват източници на информацияКомисията за защита на
Коментари Харесай

Депутатите узакониха проверки на публикации

Репортерите няма да разкриват източници на информация


Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) може да прави инспекции в медии. Членовете й имат право да влизат в редакции, а публицистите са длъжни да обезпечат достъп до компютрите и всички механически средства за предаване на данни. Единственото ограничаване пред служителите от КЗЛД е, че не могат да желаят откриване на източниците на информация. Това гласоподаваха на второ четене депутатите.

С 83 гласа “за ” и 10 “въздържал се ” Народното събрание одобри поправките в Закона за отбрана на персоналните данни, регламентиращи обработването и оповестението на персонални данни за журналистически цели, за университетски изследвания, документални материали, както и за отводи за достъп до информация.

Нямаше диспути и разногласия, огромна част от народните представители не бяха в пленарната зала. Чл. 25 Д отваря врата за инспекции на медийни изявления и на публицисти. В текста се показва, че при изнасянето на персонални данни те би трябвало да са относими към съответен случай. Депутати от опозицията разясниха пред “Труд ”, че това дава опция за субективно пояснение кои от изнесените обстоятелства, съдържащи персонални данни, са относими към съответният случай (виж критериите отдолу).

Лични данни, предоставени без правно съображение и противоречащи на европейския правилник за отбрана на персоналните данни, ще би трябвало да се връщат или унищожават, гласоподаваха още депутатите. Обработването на данни на ненавършили 14 години ще може да става единствено след единодушие на родителя. Работодателите няма да могат да държат персонални данни на участници в процедура за избор на личен състав за период по-дълъг от 6 месеца, в случай че не им е обещано единодушие за по-дълъг период.

По закона за Министерство на вътрешните работи се позволява обработването на персонални данни, разкриващи породист или етнически генезис, политически възгледи или религиозни убеждения. Митническите чиновници ще могат да обработват персонални данни, получени от други органи. При култивиране на данни във връзка с отговорности за Данък добавена стойност от импорт и акцизи митническите чиновници могат да не желаят единодушието на физическото лице и да не го осведомят преди и по време на обработването на персоналните му данни.

Свобода на словото


Критерии за преценка


Промените в Закона за персоналните данни плануват 10 критерия, въз основата на които ще се преценя дали има баланс сред свободата на изложение и правото на отбрана на персоналните данни.

Те са следните:

1. Естеството на персоналните данни.
2. Влиянието, което разкриването на персоналните данни или тяхното публично обявяване би оказало върху неприкосновеността на персоналния живот на субекта на данни и неговото положително има.
3. Обстоятелства при които персоналните данни са станали известни на админа.
4. Характерът и естеството на изказването, посредством което се упражняват правата по алинея 1 (обработването на персоналните данни).
5. Значението на откриване на персонални данни или публичното им обявяване за изясняването на въпрос от публичен интерес.
6. Отчитане дали субектът на данни е лице, което заема служба по закона за противопоставяне на корупцията или ролята му в публичния живот е с по-занижена отбрана на персоналната си неприкосновенност или чиито дейности имат въздействие върху обществото.
7. Отчитана дали субектът на данни с дейностите си е съдействал за откриване на свои персонални данни или информация за персоналния си и фамилен живот.
8. Целта, наличието, формата и последствията от изказването посредством което се упражняват правата по алинея 1.
9. Съответствието на изказването с главните права на жителите.
10. Други условия, относими към съответния случай.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР