Репортери без граници (RSF) са потресени от отказа на кабинета

...
Репортери без граници (RSF) са потресени от отказа на кабинета
Коментари Харесай

Репортери без граници са потресени от отказ на българската прокуратура да разследва насилствен арест на репортер

" Репортери без граници " (RSF) са потресени от отхвърли на кабинета на българския основен прокурор Иван Гешев от полицията на журналиста на свободна процедура Димитър Кенаров предишния септември. Необходимо е ново, без значение и транспарантно следствие , оповестява RSF.

Изглежда, че българските управляващи не желаят да осъждат полицейското принуждение . Според Асоциацията на европейските публицисти прокуратурата е отказала на 22 януари да стартира следствие на насилствения арест на Димитър Кенаров, до момента в който отразява антиправителствен митинг в София на 2 септември .

Кенаров, който е прочут с отразяването си на въоръжени спорове за интернационалните медии като Foreign Policy и BBC е съществено обичай, държан с белезници и арестуван повече от пет часа, без да може да приказва с юрист.
 АЕЖ упрекна полицията в противозаконен арест и побой над публицист
АЕЖ упрекна полицията в противозаконен арест и побой над публицист

Димитър Кенаров е бил арестуван, макар че се е легитимирал

Според полицейско следствие , чиито констатации са изцяло признати от основната прокуратура, Кенаров е бил " поканен " в полицейското ръководство , откакто е провокирал разлики в мненията с служителите на реда.

Полицията организира вътрешно следствие на съмнения, че полицейски чиновници са блъснали Кенаров, само че съгласно прокуратурата не са съумели да разпознават отговорните.

" Осъждаме отхвърли на софийската полиция да преразгледа случайния и принудителен арест на този публицист и неуместния и дистопичен роман, заслужен за Джордж Оруел, употребен от управляващите ", разяснява Павол Салай, началник на бюрото за Европейския съюз и Балканите на RSF.

" Необходимо е ново без значение следствие , с цел да се открият обстоятелствата и да се подсигурява, че управляващите не толерират сходно държание по отношение на публицисти, отразяващи демонстрации. "

Няколко други публицисти , в това число репортерът на " Франс прес " Николай Дойчинов, са жертви на полицейско принуждение по време на демонстрацията на 2 септември. Дойчинов е потърпевш и камерата му е развалена.

България е класирана на 111-то място от 180 страни в международния показател за независимост на словото на RSF за 2020 година
 България остава 111-а по независимост на словото
България остава 111-а по независимост на словото

Според " Репортери без граници " положението на медиите не се е подобрило, макар огромния интернационален напън
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР