Репортери без граници - RSF призовават белгийските власти да освободят

...
Репортери без граници - RSF призовават белгийските власти да освободят
Коментари Харесай

Белгийски законопроект заплашва журналисти за класифицирана информация

" Репортери без граници " - RSF приканват белгийските управляващи да освободят публицисти, които работят в публичен интерес, от препоръчан закон , съгласно който разгласяването на класифицирана информация би било наказуемо с до пет години затвор .

Законът е препоръчан от Дидие Рейндерс, министър на външните работи и защитата на Белгия и надали е видян, когато е утвърден от кабинета при започване на май. Не се прави изключение, макар че не всеки би се изправил пред същото наказване. Съгласно член 22 от законопроекта, публицисти могат да бъдат санкционирани до 5000 евро , до момента в който лицата, подаващи сигнали (б.р. за злоупотреби, само че употребявайки класифицирана информация), ще бъдат изправени пред възможен 5-годишен затвор .

" В настоящия си тип този законопроект може да инкриминира проверяващата публицистика и да заплаши правото на информация на белгийската общност ", разяснява Полин Адес-Мевел.

" Правителството би трябвало да възвърне салдото сред свободата на печата и отбраната на класифицираната информация , или в противоположен случай класирането на Белгия в Световния показател за независимост на печата на RSF може да бъде наранено. "

В мнение, издадено в края на юни, Държавният съвет на Белгия предизвестява, че необятната дефиниция на законопроекта може да наруши правосъдната процедура за правото на информация , произлизаща от Европейската спогодба за правата на индивида .

Това мнение се споделя от Генералната асоциация на белгийските професионални публицисти, която написа на Reynders на 14 август, изразявайки угриженост по отношение на въздействието на законопроекта върху свободата на изложение.

Правителството декларира, че законопроектът ще бъде променен, преди да бъде импортиран още веднъж в кабинета и Народното събрание .
 Австралия може да затвори публицисти за разкрития посредством класифицирана информация
Австралия може да затвори публицисти за разкрития посредством класифицирана информация

Набезите на полицията провокираха опасения за свободата на пресата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР