Репортерът на bTV Емил Митев бе първият журналист, попаднал на

...
Репортерът на bTV Емил Митев бе първият журналист, попаднал на
Коментари Харесай

`На никого не го пожелавам`: Емил Митев от bTV за отразяването на катастрофата на `Тракия`

Репортерът на bTV Емил Митев бе първият публицист, попаднал на мястото на тежката злополука на автомагистрала " Тракия " предходната седмица.

Излъчените онлайн фрагменти по няколко малките екрани и медийното покритие на нещастието породиха бурна полемика за това навлизат ли репортерите прекомерно във вътрешността в персоналното пространство на потърпевшите, къде би трябвало да е фокусът при отразяване на такива събития и съблюдават ли медиите личния си етичен кодекс.

Остана нечута другата позиция - на репортерите от мястото на събитията. Емил Митев разяснява нападките към работата на медиите в своя фейсбук профил:

На никого не го поисквам.

Малко откакто започнах работа в БТВ преди няколко години, имаше серия от самозапалвания. Мислех си: " Боже, нека в никакъв случай не ми се случва такава обстановка, в която вместо да помагаш, би трябвало да си вършиш работата като публицист и да " отразяваш " ". Е, случи ми се. За мен като кореспондент Адът се отвори на " Тракия ".

Кървава покруса и безчовечен безпорядък. Много неща сме учили в университета, само че никой не беше загатнал за страстите, които те връхлитат, когато се отразява такова събитие, а те са страшни.

Когато се ориентираш в обстановката " в придвижване " и безусловно я " опипваш " непосредствено в ефир, няма доста време да прецениш кой е най-точният ъгъл, от който да снима операторът. Не можеш да осмислиш и репетираш всяка дума, с която предаваш в ефир. Когато нещастието се случва пред теб и когато не знаеш какво да очакваш, и режисьор на " картинката " не можеш да си. Ужасът просто " изтича ", онлайн.

От сътрудници знам, че с колкото и сходни обстановки да си се сблъсквал, претръпване няма. Съпреживяваш го. Невъзможно е да се овладееш изцяло, до момента в който си на метри от човешката покруса, осъзнавайки че не можеш да направиш нищо, с изключение на да си свършиш работата.

Да, вършехме си работата.

Трябваше да покажем допустимо най-пълната картина - пристигнали ли са в точния момент колите за спешна помощ, съответна ли е била помощта и какви са аргументите. Това е работата на всеки публицист, освен в малкия екран. Недоволни щеше да има и в случай че бяхме на 300 метра от автобуса-ковчег. Тогава щеше да има мнения, че " прикриваме " някого или ще се съчини друга " интрига ".

Противно на доста внушения, не сме пречили на медици и пожарникари, нито сме карали някого да приказва срещу волята му. Кървища също не сме показвали, нито пък сме тръгнали " към следващата си жертва ", спестихме ви голяма част от действителната картина, тъй като знаем какво можем и какво не трябва да демонстрираме в ефир.

След второто включване онлайн даже се отдръпнахме и обясних на феновете за какво. Не сте ги гледали, нали? Нормално - сензациите се демонстрират на парче. Цялостна картина не ти би трябвало, с цел да издадеш Facebook присъда.

Няма лек метод, по който да бъде поднесена която и да е част от нещастието.

Реакцията на Николай Лимбезийски също беше повече от естествена. Заради адреналина се спречкахме. Николай първи е оказал помощ на потърпевшите и нямаше по какъв начин да не му стисна ръката по-късно. После се извинихме. Взаимно - аз на него и той на мен. Така е човешко.

По-късно дори ми даде и изявление. И двамата, въпреки и от разнообразни страни на историята, бяхме в Ада.

Вие влизали ли сте в миналото в Ада? А налагало ли ви се е да го опишете в картинка? Ако, не дай си Боже се случи, по какъв начин ще го " отразите "? Въпреки че съм " жаден за рейтинг лешояд ", аз съм първият, който ще стиска палци да сте по-добри от мен.

Каквото и да стане, няма да ви разпределям присъди във Facebook - не се храня с лайкове и кликове.

Не се окайвам от работата си. Сам съм я избрал и си нося цялата отговорност, в това число за страстите, които от време на време пречат. Но в каквито и обстановки да изпадаме всеки ден на терен, ние на първо място оставаме хора.

От името на " Тази заран " и БТВ изричам съболезнования на околните на починалите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР