Репортер от екипа на Слави Трифонов от телевизия 7/8 създаде

...
Репортер от екипа на Слави Трифонов от телевизия 7/8 създаде
Коментари Харесай

Човек на Слави предизвика скандал на последната пресконференция на НОЩ, журналисти му скочиха

Репортер от екипа на Слави Трифонов от телевизия 7/8 сътвори напрежение с инетресен въпрос на днешната конференция на Националния действен щаб, която е и последна. Той попита генерала:

" Днес е ден за равносметка, а до момента чухме единствено позитиви и благодарности. Вие допуснахте много неточности. Много хора в обществените мрежи желаеха да ви попитат - откакто не видяхме камионите с трупове, общите гробове и хората, които щяха крепко да измрат, все неща, които всяваха суматоха, желая да ви попитам бихте ли се извинил за тях? "  

" Извинявам се, че нямаше камиони с трупове и десетки хиляди инфектирани ", отговори от своя страна военачалник Мутафчийски.

Колеги публицисти пък попитаха въпросния кореспондент: " Вие като здравно лице ли се изказвате? Не е редно да взимате думата за повторно! Не можете да давате морална оценка на хора, които са избавили толкоз човешки животи! Можете ли с нещо да докажете, че с нещо стоите на дребния им пръст? "...

Иначе шефът на щаба Венцислав Мутафчийски разгласи, че щабът е бил подготвил много обстойно ревю за активността си.

" Но всеки ден сме ви уведомили, тъй че в този момент напълно кратко ще ви го показва нещата. Общият брой на лабораториите, които вършат проби за COVID-19 у нас, са 143, уточни Мутафчийски. 3438 са позитивните PCR-и. Има повторни PCR-и, за това броят на позитивните проби е по-голям от инфектираните. В 77 болнични заведения у нас са лекувани пациенти с COVID-19. " Тенденцията, която се наблюдаваше от самото начало и която се очакваше от някои математически модели. Първо, говореше се за няколко пика, само че с ресурса, с който разполага България, задачата беше да се поддържа понижена заразяемост, с цел да може здравната система да се оправи. Това беше изпълнено. Имаше и такива моменти, като болничното заведение във Видин. Там нещата станаха по 2 аргументи - огромният брой на инфектирани медици и потенциалът на леглата. Тогава министърът взе решение болните да бъдат позиционирани в други лечебни заведения. Същите проблеми породиха в Ямбол, Сливен и Пазарджик. ", означи гем Мутафчийски.

" Около Великден за първи път тогава отбелязахме един пик на смъртността, вместо от 3 до 5 случая. В седмицата 25-04 достигнахме максимален брой болни за 1 седмица 443 души, дотогава бяхме достигали най-много до 230 души. Надяваме се повече да не доближаваме до това равнище ", съобщи той.

Повишена заболеваемост имаше при започване на април, след което тя навлезе в пик. В края на месеца заболеваемостта още веднъж потегли нагоре. Закономерно по-късно имаше известно намаляване и се откриха много огнища, които бяха туширани. Но не можа да се промени нарасналата смъртност. Това стана първоначално и средата на май, когато имаше седмица с 18 жертви, а по-късно с 20, регистрира проф. Мутафчийски. 

Към момента имаме прекръстосване на кривите, което се следи от 24 май на инфектираните и на излекуваните. Смъртността е в ниски граници от 10 души на седмица. 2592 е общият брой на пациентите съгласно Националната осведомителна система. Има разлика. 2585 са случаите съгласно НОЩ. Има разлика от 7 пациента.  Жени са 1325, мъже 1260. 1317 са в болница, от тях 156 са в интензивно поделение. От тях 50 души са били на апаратна вентилация. 36 от тях са умряли. 11 са екстубирани. 

Според осведомителната система 149 са умрелите от COVID-19, съгласно щаба - 147. 145 са децата, които са се заразили с вируса. 1321 индивида са излекуваните. В момента броят на новозаразените спада, а на излекуваните се покачва. Смъртността е към 10 души на седмица.  Диабет, хроинични, сърдечни и белодробни болести са най-честите съпътстващи болести при затрудненията от Covid-19 ", посочи шефът на НОЩ.

" Искам да благодаря на всички жители на България, които със своята дисциплинираност съумяха да запазят здравето на себе си и на своите близки. Искам да благодаря на всички сътрудници и най-много на тези, които са на първа линия.  Искам да благодаря на регионалните шефове и кметове, тъй като те бяха едни от първите хора, които се проведоха и оказаха въздействие за справяне с рецесията на локално равнище. Искам да благодаря на всички доброволци. ", съобщи още той. Искам да благодаря на държавното управление за навременните и решителни ограничения, с цел да не се случат неща, които се случиха в доста други страни. Искам да благодаря на логистичния щаб в лицето на гл. ком. Николов. Каквото и да си приказваме в България доста рядко се дискутираше и дръзвам да настоявам, че беше доста пресилено, че има липса на защитни дрехи. Знаете в чужбина имаше доста голи митинги на държавното управление. Това в България не се е случвало. Благодаря на промишлеността и не на последно място да благодаря на медиите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР