Репортажите, информиращи за потребителската кошница и цените за празничната трапеза,

...
Репортажите, информиращи за потребителската кошница и цените за празничната трапеза,
Коментари Харесай

Въпреки голямото намаление, можем ли без разхищение? |

Репортажите, информиращи за потребителската кошница и цените за празничната софра, постоянно са измежду дежурните вести в медиите преди огромни празници. Но презапасяването с артикули, и то освен към Коледа и Великден, е проблем в световен мащаб. По данни на Глобалната мрежа на питателните банки 33% от храната или към 1,3 млрд тона, създадена в международен проект, се унищожава заради загуба или разхищаване.

Стойността на разхищаваната храна е към 1 трилион щатски $, като най-голям е делът на неоползотворените и изхвърлени плодове и зеленчуци. Средногодишно всеки човек разхищава сред 95 и 115 кг храна (Eвропа и САЩ) и сред 6 и 11 кг (Азия и Африка), до момента в който над 870 милиона души в света са недохранени или гладуват. И в този момент внимание - в случай че се спасят и преразпределят единствено 25% от разхищаваната храна, това би било задоволително за изхранването на тези 870 милиона хора!

Как наподобява обстановката в Европа и у нас?

Данните на Европейската федерация на питателните банки демонстрират, че в границите на една календарна година на континента се разхищават 88 млн. тона храна на стойност 143 милиарда евро, като 98 млрд от тях се разхищават в семействата. Средногодишно всеки европеец разхищава 173 кг храна, като най-големият дял се пада на семействата – 53%, следвани от преработвателната индустрия с дял от 19%, първичното произвеждане на храни с 11%, публичното хранене – 12% и с минимален дял е търговията на едро и дребно – 5%.
По данни на Евростат за България, предоставени от Българската хранителна банка (БХБ), близо 1,6 милиона българи се устоят с по-малко от 413 лева на член на семейството. Въпреки това у нас се разхищават средногодишно сред 88 и 90 кг. храна на човек. Причините за това са сложни, огромна част от тях се коренят в исторически наслагвания при българите от междинното потомство, а при по-младите нормално заради липса на опит в обмисляне на количества и липса на редовно образование за икономисване на храна.

Картината се добавя и от наслоеното с години съмнение към артикули със скоро изтичащ период на валидност, което усложнява обстановката и изисква систематични и целенасочени старания за трайна смяна на настройките в обществото към казуса.

Възможни решения

От основаването й през 2012 година Българската хранителна банка е сътрудник на хранителната промишленост за оползотворяване и обслужване на непотребни, само че годни и безвредни храни, които се споделят с хора в потребност вместо да бъдат унищожени.

Но останалата част от нас българите - тези, които не се възприемаме в остра потребност - подготвени ли сме да загърбим предразсъдъците си и непринудено да си купим артикули със скоро изтичащ период на валидност и то понижени?
Лидл България се престрашиха да създадат крачка в посоката на отговорно отношение към пазаруването на артикули с самодейността „ “. Идеята е не да се разчита на еднократна акция, а да се вкара повсеместен метод за ръководство на процесите, който интегрира дейностите от деликатното обмисляне и оптимизация на нужните количества, през понижаване на цените на питателните артикули с наближаваща дата на приключване периода им на валидност, до специфичното им позициониране в магазините и съпътстваща осведомителна акция за изгодите от отговорно отношение към тематиката.

30% е понижението на хранителни артикули, чийто период на валидност изтича след няколко дни, а 50% - в последния ден от периода на валидност на храната – за какво да не ги превърнем в непринудено решение за вечеря, подкрепено и с бюджетно облекчение с огромен резултат за голям брой хора?
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР