Репортаж Таня ГлухчеваИсторията на празника се свързва с работническото движение

...
Репортаж Таня ГлухчеваИсторията на празника се свързва с работническото движение
Коментари Харесай

Изгубен ли е празничният дух или напротив...

Репортаж Таня Глухчева

Историята на празника се свързва с работническото придвижване през XIX в. и митингите на трудещите се за ценене на главните обществени права. През годините е бил уважаван и отричан, празнуван и забраняван, възхваляван и охулван...

Както добре знаем - нищо, наложено принудително, не продължава дълго, нито нещо неразрешено не изкушава и става още по-желано. Въпреки политическия си колорит, Първи май продължава да се празнува по света, като тук-там се смесва с национални традиции. Млади и остарели означават този ден, като всеки влага нещо от себе си. Важното е, че денят е там - маркиран с алено в календара и... се чества! Не е ли точно в това разковничето специфична дата да не бъде забранявана - като се покрие с фолклорен воал?

" Празнувам 1 май от 1975 година и не съм пропущал година "

Йенс Бадж, 50 година, Дания

В Дания честваме 1 май от 1890 година Живея на 75 км от Копенхаген и още в 7 часа отивам в постройката на партията. Приготвям кафе и други питиета за хората. След като се съберем, пеем обичайната бойна ария, слушаме речи от локалния народен представител, кмета и други След това отиваме в столицата. Правя това от 1975 година Участваме в шествия и развяваме червени флагове. Следобед има огромно празненство.

" Започва лятото и почитаме пророка Йеремия "

Михаела Чубано, 47 година, Румъния

При нас 1 май е " Арминден " и се уважава пророкът Йеремия. Слагаме върбови клончета на вратите - за шанс и изобилие, и стоят там до първа беритба. След това се изгарят в огъня, над който се пече " новият " самун - омесен с брашното от тазгодишната годишна продукция.

Също по този начин от този ден стартира лятото. Хората, най-вече младежите, отиват на плажа за няколко дни и купонясват до сутринта. Други излизат измежду природата, вършат барбекю и пият най-вече бира.

Вече не се чества, както преди 1989 година, когато се проведоха безкрайни шествия, отдадени на култа към диктатора.

" За нас 1 май е Денят на влюбените "

Коп Колински, 28 година, Чехия

Преди 1989 година е бил полузадължителен комунистически празник. Спомням си, че като възпитаник виждах какъв брой доста хора се събираха, произнасяха речи, раздаваха се безвъзмездна бира и наденички. Днес множеството от тези хора са умряли и към този момент не се чества по този начин. Появиха се доста леви популистки партии. Политическият темперамент на празника към този момент съвсем не проличава.

Но в нощта против 1 май вършим така наречен " Горене на вещици " - има езически темперамент и по този начин се прогонва " злата зима ".

В другите елементи на страната има разнообразни обичаи. Например в Моравия се украсява доста високо дърво и жителите се редуват да го пазят 3 дни и 3 нощи, тъй като в предишното мъже от прилежащо село са идвали да го оберат и да вземат плячката като трофей.

Най-важното е, че при нас 1 май е Денят на Св. Валентин, само че ние избираме да го назоваваме Ден на влюбените. Момчетата, които имат другарка, я извеждат на разходка и я целуват под цъфнало дърво - нормално черешово. Но съгласно мен всяко дърво става, стига да цъфти.

" Отиваме в провинцията и вършим барбекю "

Педро Антониу Лопеш Герейро, 37 година, Португалия

В Португалия има митинги, проведени най-вече от главните синдикати в страната. Обикновено това е единствено в столицата Лисабон. Повечето хора избират да употребяват деня да отидат в провинцията. Прави се барбекю и се чества със фамилията и приятелите.

" Не честваме " Ден на труда ", тъй като хората нямат работа! "

Грасиела Санфра, 23 година, Бразилия

1 май е почивен ден, Ден на труда. Нищо изключително не се прави - плаж и барбекю, както през множеството почивни дни. Преди пандемията имаше митинги, проведени от левите партии. Не знам дали ще има тази година. С другари се майтапим, че в страната не се чества " Ден на труда ", тъй като... хората нямат работа!

" Празникът е изгубил от духа си "

Хосе Луис Рейес, 50 година, Перу

През последните десетилетия празникът е изгубил от духа си. По време на диктатурата на Алберто Фуджимори на процедура е бил неразрешен. Имало е сурови закони, които ограничавали синдикатите. Днес не се чества по специфичен метод. Вероятно в този момент, когато имаме крайноляв президент - Педро Кастийо, нещата ще се трансформират.

" Денят е комбинация от политика и фолклор "

Том Райн, 23 година, Шотландия, Обединеното кралство

Денят е неработен и има доста събития и митинги. В Глазгоу и Единбург са най-вече политическите прояви на левите партии и синдикатите. Отделно има национални традиции, само че ги съблюдават основно по-възрастните хора. Сега, като се замисля - ще би трябвало да поразпитам за тях, тъй като е необичайно да съм чувал, че има, а да не знам какви са тъкмо!

" За каталунците това е Ден на труда и още Ден на майката "

Пере Перес, 40 година, Каталуня, Испания

Аз съм от Каталуня и при нас се празнуват две неща - трудът и майката. Събира се фамилията и всички сядат към огромна софра. По принцип денят е почивен, само че откогато се помня - постоянно работя. Това е моментът, когато можеш да спечелиш повече пари.

Знаете, че самостоятелната област е в обтегнати връзки с Мадрид. Гледаме да се разграничаваме от тях. Затова тази година, когато 1 май се пада в неделя, в Испания ще почиват и в понеделник, а в Каталуня - единствено през уикенда. Както виждате, политика и празник се преплитат!

Весел празник на всички, без значение в кой завършек на света сте!
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР