Репликите от Белград към София и в последствие от Скопие

...
Репликите от Белград към София и в последствие от Скопие
Коментари Харесай

Експерт: Репликите от Скопие към София са неадекватни и неоснователни

Репликите от Белград към София и в следствие от Скопие към София са несъответстващи и неоснователни, те са с вътрешен получател и няма да имат политически последствия, съобщи пред БНР Ангел Димитров, някогашен дипломат в двете съседки на България.
„ В първия случай – напълно, до момента в който във втория може да има мъничка доза схващане за казаното от премиера Заев, и то единствено поради големия напън, на който е подложен в този момент политическият връх в Република Северна Македония “, сподели той в предаването „ Събота 150 “ на стратегия „ Хоризонт “.

Проф. Ангел Димитров разяснява острата реакция на сръбския външен министър Ивица Дачич по адрес на премиера Бойко Борисов поради неговата позиция по Косово. Както и на министър ръководителя Зоран Заев, който съобщи, че се обмисля изпращане на нота и изиска диалози за коригиране на грешките, откакто Борисов назова президента Стево Пендаровски „ северномакедонски “ политик.

„ Това бяха на първо място отбрани на лични позиции, като получателят е вътрешен “, сподели той, визирайки Дачич и Заев.

Позоваването на премиера Заев на Преспанския контракт в действителност е необичайно, защото той е сред Атина и Скопие, сподели проф. Димитров. „ България не е страна по този контракт и формулировките в него не са наложителни за българската страна… Ние имаме контракт за другарство и добросъседство, където няма нито една дефиниция. Т.е. българската страна сама взема решение какви обръщения да употребява, без по някакъв метод да визира ползите на другата страна. След като институциите са приели названието Северна Македония и северномакедонски, няма някаква капитална неточност или провокация да бъде използвана по някакъв метод “. Според него реакцията на Заев е предизвикана от вътрешнополитически проблеми и напън.

Проф. Димитров счита, че Дачич е човек, който „ въплъщава балканския слой в сръбската външна политика “, като реакцията му във въпросното изявление е била „ театрална, изиграна “. „ Мисля, че беше ориентирана към вътрешните сътрудници или съперници, тъй като Дачич постоянно е показал една прочувствена връзка с Косово “, добави той.

По думите на проф. Димитров сръбският посланик №1 е нямал никакви учредения, тъй като той самият е поднесъл под една или друга форма опрощение пред министър Екатерина Захариева, че е бил измамен от медии. „ Убеден съм, че той ще откри метод да сервира своето опрощение и персонално на премиера Борисов “.

Проф. Димитров, който в този момент е съпредседател на смесената комисията по исторически и просветителни въпроси сред България и Северна Македония, сподели, че по-рано тази седмица е реализирано политическо единодушие за взаимно честване на Светите братя Кирил и Методий, на учениците им Св. Климент Охридски и Свети Наум и на цар Самуил.

На последното съвещание на комисията полемиките са били трансферирани към модерната ера, към по-значителни за общата ни история събития. „ Става въпрос за личността на Гоце Делчев, за взаимното му удостояване като воин и в двете страни, и на Илинденско-Преображенското въстание “. Според него рационална обща дефиниция за Гоце Делчев може да бъде открита още на идващото съвещание. Макар че то ще е след годишнината на въстанието, проф. Димитров счита, че ще бъде открита формула за изложение на респект към това знаково събитие от общата история на 1 и 2 август, като посочи, че загатва 1 август, тъй като тогава е бил подписан договорът за другарство.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР