Репликата на едноименния трабант, в който са се возили редица

...
Репликата на едноименния трабант, в който са се возили редица
Коментари Харесай

Най-известният български трабант бе изложен в щабквартирата на НАТО

Репликата на едноименния трабант, в който са се возили редица високопоставени персони в подтекста на приемането на България в НАТО, двама генерални секретари на Алианса - Яп де Хоп Схефер и Манфред Вьорнер, както и Папа Йоан Павел Втори - дойде в Главната квартира на НАТО в Брюксел.
Експонатът е част от арт план в осъществяване на Националния ни проект от начинания за отбелязване на 15-ата годишнина от участието на Република България в НАТО и 70-ата годишнина от основаването на Организацията на Северноатлантическия контракт, оповестиха от Външно министерство.
Репликата на едноименния трабант, дарена на НАТО от доктор Соломон Паси, към този момент е ситуирана на плануваното за нея място. През идващите седмици следва окончателното довеждане докрай на българския план, който е част от цялостна идея за оформяне на площите към Главната квартира. Площите ще бъдат завършени като панорамна градина, в която ще бъдат ситуирани сегашни и бъдещи експонати, предоставени от държавите-членки. 
Идеята за слагането на репликата в Главната квартира е обвързвана и с прехвърлянето на Алианса в нова и съвременна постройка, като част от процеса на рационализация и акомодация към актуалната среда за сигурност. Окончателното извеждане от употреба на остарялата Главна квартира на НАТО съставлява затваряне на една огромна и наситена със събития глава от историята на Алианса. Поставянето на разнообразни експонати като парче от кулите близнаци, разрушени по време на терористичните набези в Ню Йорк на 11 септември 2001 година, част от Берлинската стена, в това число и репликата на едноименния трабант, целят да напомнят на посетителите значими моменти от историята на Алианса, в това число неговото разширение на изток.
През далечната 1991 година в България за първи път идва общоприет секретар на НАТО, като тогава постът се заема от Манфред Вьорнер. Кратката разходка на Манфред Вьорнер и Соломон Паси с трабанта по улиците на София става сензация за времето си. Самото посещаване е явен сигнал за поддръжката за евроатлантическата ни интеграция. През 2004 година страната ни стана пълновръстен член на НАТО. Символиката от слагането на българския експонат в Главната квартира на НАТО се усилва и от обстоятелството, че през 2019 година се навършват 20 години от първото разширение на НАТО след края на Студената война.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР