Рентгенова лаборантка забрави за 6 часа пациентка, заключена в скенера

...
Рентгенова лаборантка забрави за 6 часа пациентка, заключена в скенера
Коментари Харесай

Проверка в болницата в Павликени заради забравената жена в скенера

Рентгенова лаборантка не помни за 6 часа пациентка, заключена в скенера на общинската болница в Павликени.

Жената е била оповестена за търсене от полицията. За случая околните на болната сезират Прокуратурата и имат намерение да съдят болничното заведение.

Проверка ще направи и Районната здравна каса във Велико Търново. Рентгеновата лаборантка е в отпуск и не беше открита за коментар.

На 30 септември с белодробно заболяване в общинската болница в Павликени постъпила 70-годишната Асенка Христова.

На 7 октомври по обяд на пациентката бил изработен скенер поради подозрения за по-тежко заболяване. Само че болната не излязла от скенера след проучването и останала там заключена 6 часа. „ Случи се нещо извънредно “, описа Стефка Събинова, щерка на забравената в скенера жена:

„ За страдание, бива оставена там цели 6 часа. Вечерта я намира медицински служащ от болничното заведение и я освобождава от скенера. Няма човек, който не би се тормозил от такова нещо. Ние в действителност не знаехме какво се случва. Това, което изпитахме и направихме с моя татко - в 17 часа отидохме на рандеву, разбрахме, че я няма “.

През това време в търсенето на болната се присъединили медиците от вътрешното поделение, тъй като пациентката не се прибрала в стаята си след проучването. 70-годишната жена била оповестена за напуснала болничното заведение, известена е полицията, а околните ходили да търсят болната даже на гробищата.

„ Трябваше да отидем в Районното ръководство, с цел да я обявим за търсене. Къде ли не я търсихме, на гарата ходихме, по другари ходихме, до близката река също. Къде ли не сме я търсили. Накрая, за жалост, ходихме и в гробищата “, добави Стефка Събинова.

Забравената в скенера пациентка била открита след 18.30 часа от рентгенова лаборантка, която била разполагаем.

50 лева санкция и забележка за лаборантката

Като безразсъден случай дефинира случилото се шефът на болничното заведение в Павликени доктор Ренета Кръстева и добави:

„ Рентгеновата лаборантка сподели, че я е не запомнила. Наказах я. Немарливостта на една жена да се унищожава всичко на мен ми е обидно и болно. Много неприятна обстановка, в действителност “.

Работещите в скенера са дали писмени пояснения, а рентгеновата лаборантка, която не запомнила пациентката 6 часа в апаратурата, е осъдена със забележка и санкция от 50 лв., колкото е спомагателното ѝ материално стимулиране, уточни доктор Кръстева.

Тя изясни какви ограничения са подхванати, с цел да не се случват сходни произшествия:

„ Първото, което направих, е да купят един звънец от тези, които са портативните и да го сдават на пациент, който влезе в скенера, в случай че нещо такова се случи, зная ли към този момент, да може да реагира и да звъни на територията на рентгена и отвън. Поисках незабавно от компанията, която ни обслужва рентгена, има ли остатъчно лъчение на рентгена след прекъсването. Няма да има здравословни последствия за пациентката. Наказах я финансово (рентгеновата лаборантка), само че това не мога да го върна и затова съм си потърсила юрист “.

Близките на забравената в скенера жена ще съдят Павликенската болничното заведение.

„ Няма метод това да бъде простено “, разяснява дъщерята Стефка Събинова.

„ Нещата би трябвало да излязат нескрито, няма по какъв начин да се потулват проблемите, да се замитат. Не единствено рентгеновата лаборантка е отговорна, доста отговорни има, оказа се при срещата ни с шефа на болничното заведение, видях, че доста неща куцат. Ще подхваща ограничения към прокуратура, по-късно към Изпълнителната организация, която се надявам, че ще си свърши работата и надлежно по-късно в съда ще се забележим. Няма да оставя нещата по този начин “, добави тя.

70-годишната пациентка е напуснала Павликенската болница и траяла лекуването си в софийска клиника.

Няма заплаха за пациент при изключена инсталация

Няма заплаха от за здравето на пациент, оставен в скенер дълготрайно време след привършване на процедурата, тъй като апаратурата няма остатъчно лъчение. Това сподели пред „ Хоризонт “ доктор Марин Пенков, шеф на отделението по Образна диагностика в болница „ Свети Иван Рилски “, разяснявайки случая.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР