Рентгенография се прави предимно за откриване на счупвания или заболявания

...
Рентгенография се прави предимно за откриване на счупвания или заболявания
Коментари Харесай

Рентгеново изследване с Бариева каша


Рентгенография се прави най-вече за разкриване на счупвания или болести на костите. Освен това едно от най-често провежданите образни проучвания е рентгенографията на гръден панер, която има значима роля в търсенето на разнообразни болестни положения на белите дробове. Но този изразителен способ може да бъде употребен и за огледа на храносмилателния тракт . В днешно време се прибягва по- рядко до това проучване, защото в множеството случаи фиброгастроскопията и фиброколоноскопията дават цялата нужна информация. При някои случаи, обаче, методът има преимущество и е за предпочитане пред ендоскопските технологии.

Защо е належащо контрастно вещество?

При рентгенографията на стомах или гръден панер не е допустимо да се видят добре хранопровода, стомаха и червата, защото меките тъкани и вътрешните органи не гълтам рентгеновите лъчи дотам, както костите. Поради тази причина е належащо приемането на контрастни субстанции, които да изпълнят кухините на храносмилателната система, с цел да бъдат отразени на рентгеновата фотография. По този метод ще стане допустимо определянето на позицията, формата и очертанията на органите от стомашно чревния тракт. Освен това елементарно ще се открият възможни недостатъци в изпълването или добавни сенки в лумена им.

Защо се употребява Барий?

Барият е химичен детайл, който не пропуща рентгеновите лъчи . Попадайки в храносмилателния тракт, той полепва по вътрешния силует на кухите органи и ги прави забележими на рентгеноскопията. Бариевата каша може да бъде призната по два начина- за проучване на хранопровод и корем е належащо да се обхванат няколко глъдки през устата, а за огледа на дебелото черво ( иригография ) контрастната материя се вкарва през ануса благодарение на клизма.

Как протича самото проучване?

Изследването с бариева каша се организира в амбулаторни условия и не е належащо приложението на обезболяващи лекарства. Ако ще се прави оглед на горния отдел на храносмилателната система, ще бъдете помолени да изпиете несъмнено количество Бариева каша - млекоподобна субстанция с усет на тебешир. Контрастното вещество може да е с противен усет и с цел да се избегне това, някои бариеви каши са с добавени овкусители. Рентгеновият лаборант ще Ви даде насоки да легнете в разнообразни позиции или да застанете прав, като това се прави за кашата по- добре да покрие целия корем.

За проучване на дебелото черво ще бъдете помолени да легнете на специфична за задачата маса. Контрастната материя ще бъде вкарана през ануса благодарение на клизма. Рентгенографията стартира незабавно със започването на клизмата, до момента в който сте в легнало състояние. Рентгенологът ще направи поредност от рентгенови фотоси , с цел да наблюдава предвижването на контраста. Цялото изследвване трае нормално 20 до 30 минути. След това е належащо да пиете повече вода, с цел да изчистите по- бързо Бариевата каша от организма си и да предотвратите запек, който е чест непряк резултат от проучването. Ето за какво е належащо да ядете и богата на фибри храна ден или два след теста. За няколко дни ще имате просветляване на изпражненията, след което тe ще се възвърнат естественият си цвят.

Свързани публикации.. Виртуална колоноскопия - един съвременен способ за проучване 0 Методите на образната диагностика - нездравословни ли са за здравето? 0 Компютърна томография – за детайлна и точна визуализация на вътрешните органи 0

В кои случаи се организира проучването?

Рентгеново проучване с контрастна материя за оглед на хранопровода и стомаха се прави, когато има подозрение за някое от следните положения:
Гастро- езофагеална рефлуксна болест; Подозрение за хиатална херния; Търсене на тумори, дивертикули, полипи или язва на стомаха или дванадесетопръстника
Иригография се прави, когато се търсят разнообразни формирания в региона на дебелото черво- полипи, тумори, дивертикули или други положения, които не разрешават прекосяването на ендоскопа напред в червото.

Крие ли опасности това проучване и по кое време не трябва да се организира?
За приемането на рентгеновия облик се употребяват рентгенови лъчи , които в по-големи дози могат да имат негативен резултат върху организма. Ето за какво това проучване се прави единствено при строги показания и по преценката на лекуващия доктор. В случая облъчването е върде малко и не съставлява риск за здравето на пациента. Съществува риск от увреждане на плода при бременни дами и по тази причина при тях се предлагат различни способи на проучване — ехография, ендоскопско проучване, ядрено-магнитен резонанс. При съществуване на кървене от стомашно-чревния тракт, перфорация на кух коремен орган или чревна непроходимост, проучването с Бариева каша е противопоказно.
4332
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР