Реновирана е експозицията на къща музей „Ласло Наги“ в Смолян

...
Реновирана е експозицията на къща музей „Ласло Наги“ в Смолян
Коментари Харесай

Реновираха експозицията на къща музей Ласло Наги в Смолян

Реновирана е експозицията на къща музей „ Ласло Наги “ в Смолян по контракт с посолството на Унгария в България и Унгарския културен институт, оповестиха от Регионалния исторически музей.
Дейностите са част от огромен план за възобновяване на откритата през 1981 година музейна експозиция, отдадена на Ласло Наги – маджарски стихотворец и преводач на български национални песни, класическа и модерна българска лирика на маджарски език.
Проектът е предпазен от Унгарския културен институт пред Националния фонд за просвета – Будапеща.
В осъществяването му са ангажирани специалисти от Литературен музей „ Петьофи “ в Будапеща, които показват актуален музеен роман за живота и творчеството на Ласло Наги.
Задачата на специалистите от РИМ „ Стою Шишков “ в Смолян е да показват Родопите като гостоприемно място за създателя и индивида Ласло Наги.
„ Това е втори стадий в процеса за реновирането на музея на Ласло Наги в Смолян, откакто през 2016 година със средства, предоставени от Министерство на културата на България, е изработен главен ремонт на покрива на къщата, в която се обитава експозицията. Сградата е архитектурна недвижима културна полезност с локално значение, строена през 1870-73 година, за жилищни и икономически потребности на фамилия Гьорджеви, занимаващи се с абаджийство и съответно с боядисване на аби (домашно тъкани вълнени платове за шиене на обичайно облекло) “, прецизират още от музея.
Техническото преоборудване възлиза на 13 800 лева и включва модерно осветяване, мултимедийни прожектори и друга техника.
Ласло Наги е притежател на редица влиятелни оценки, измежду които и български - премия на ПЕН-клуб България (1959), медал “Кирил и Методий”, ІІІ степен (1969), Международната Ботевска премия (1976). Той е и почетен жители на Смолян (1976).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР