Ренета Инджова, служебен премиер в 84-ото НС, в интервю за

...
Ренета Инджова, служебен премиер в 84-ото НС, в интервю за
Коментари Харесай

Ренета Инджова: Сегашните бракове между политици водят до взаимен рекет и изнудване след първата брачна нощ

Ренета Инджова, длъжностен министър председател в 84-ото Народно събрание, в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "

Г-жо Инджова, това, което гледаме в Народното събрание, в действителност наподобява на едно шоу без пердета – остри реплики, обиди, заплювания. Какво се случва с политическият модел на ръководство в България, съгласно вас? 

Да, в случай че това е шоу, би трябвало ние да се забавляваме, а ние, с изключение на отвращение от това, което виждаме, аз друго не изпитвам. Не знам на публиката по какъв начин работи това, само че картината, която съставлява България сега, е позорна. За нас може би е естествено да си продължаваме простотиите, само че за света това е нещо, което не са виждали. Намираме се в интернационален скандал, който ние сме произвели, и не виждам никакви старания той да бъде по някакъв метод поправен с дейности от страна на българските управляващи. Виждам, че посланици към този момент стартират да вършат изказвания, да вървят по малките екрани в едно неразбиране какво е това, което им се сервира тук. И в случай че това продължава, то към този момент е в положение да провокира интернационалните реакции и глоба от страна на тези, за които тук безсистемно се приказва. Имаме политици, които изобщо не си държат сметка на езика, какви работи приказват и какви последствия може да има от това. И вместо да се пробват да поправят това, ги гледаме – вървят по света, не им дават да си четат отчетите, карат тротинетки. Ама това не е несериозна работа – това е налудна работа. 

Напрежениетов Народното събрание сигурно ще бъде отразено в международните медии. 



Разбира се. 

Хаос и конфликти, знаете, имаше и в сръбския парламент, и в грузинския, само че и в нашия не липсват. И отново ще има по какъв начин сме се изложили пред чужденците. 

Ама тематиките, тематиките стартират да имат интернационален отзив, тъй като касаят и ги въвличат – Урсула фон дер Лайен ли не въвлякоха? Посолството като се каже – пет посолства скочиха, тъй като презумпцията е, че те може да бъдат набедени. Защото тук става дума, че светът не може да разбере нашите простотии, с цел да има вярно отношение към пратениците си тук, каквито са посланиците. Аз не разбирам кой е този, който може да търпи това нещо. Риторичният ми въпрос е към президента Радев, който е основният отговорник за нещата. Така или другояче, следствията от тези дейности, които текат от 2020 година насам, са върху неговия тил. И тук е нужна изключителна дипломация, която да се опита да тушира резултатите, следствията и вредите, които на страната по този начин или другояче ще бъдат наложени. 

Тази пародийна конюнктура мисля, че доста отблъсква хората все по-често. Чувам, нашенци се отвращават от протичащото се в политически проект. Как се стигна до тук, г-жо Инджова, имате ли някакво пояснение? 

Как да нямам?! Аз го групирам това пояснение към този момент 40 години. Ние считаме, че постоянно ще минем сред капките. Бандитската конструкция, която сме построили в политическия и публичния живот, се е трансформирала в един мастодонт, който е обхванал и правосъдната система, и медийната власт, ще ме простите. Но всичкото това нещо сега работи като единна хидра, която се движи и реагира, и контракциите й по какъв начин и какво да направи са според от това, което в другата сфера става. И ние сега виждаме краха на един повсеместен механизъм, който в началото е построен от кланове, след това се трансформира в една симбиоза сред всички управляващи. Вие през днешния ден няма да откриете никой да е на мястото си. А това, което става в правосъдната власт през днешния ден, дано да знаят – приказва им човек, който от друга система е видял по какъв начин действа властта - имат шанса да стартират, да отворят бленда, с която без значение къде и по какъв метод, казус може да се образува на деяние, на дейно деяние на правосъдната власт, нещо, което до момента под абсентизъм се укриваше. С други думи, нищо като не правиш, няма заплаха да сбъркаш. Сега са в шанса да създадат първото, което им се появи като нужда за въвеждане на правдивост и за налагане на правораздаване. И в случай че го създадат, то ще сътвори верига от следващи прецеденти, които да пресечен тази взаимозависимост, в която те отново ще попаднат. Сега, в случай че си сменят прокурора, ще отидат да служат на другия, т.е. в този момент е техният късмет за освобождение от взаимозависимост. Но тъй като във всички сфери у нас се работи единствено на правилото " Аз да оцелея, пък каквото ще да става със системата, в която съм “, мисля, че заплахата е още веднъж да бъдат заробени от идващия. 

Толкова доста неща стоят за решение, два месеца по-късно, след последните избори у нас. Как ви наподобява опцията за сформиране на държавно управление или отново ще опрем до служебно такова? 

Ние към този момент пет пъти се намираме в тази обстановка, шести се задава. Това единствено значи, че политическата и партийна система на страната е устроена по метод, по който не може да излъчва представителни елементи на българския народ, които да могат да действат взаимно, дружно и да вземат решение общи задания. Имаме работа с една система, устроена да може да избира така наречен “опресивни режими ", когато с едно доста малко количество хора – 7% ли са в този момент, ние пък и не знаем какъв брой сме тези, които са дали своят вот, всичко е направено по този начин, че в последна сметка с едно нищожно количество хора се образуват болшинства, представете си, в Народното събрание. Е, по какъв начин е допустимо при едно такова противоречие сред електорат и избраници да се позволяват някакви проблеми?! Те сега са се събрали в тези два месеца, за които казвате, и се навиват, нахвърлили са се върху един временен размер пари, които съставляват парите по Плана за резистентност и развиване, и тъй като други източници капиталът в страната няма, те не са капиталисти, те са усвоители на публичен европейски запас. И по тази причина в устите им са единствено думите “европейски полезности ". Само че парите са провизорни, в смисъл, че те си ги показват по този начин, както на всеки му се желае. Оттам нататък, към този момент кой ще ги вземе е въпрос, който не им разрешава да напишат Плана свястно, тъй като в Плана на всички особените ползи би трябвало по някакъв метод да бъдат, а то това не е ластик, нали, и в последна сметка се оказва, че са си приели някакви условия, че ще вкарат едни закони, пък от тях ще зависи да усвояват парите. Сами са се вкарали в капан, а оттам-нататък, знаете, последните държавни управления направиха нужното, с цел да може да бъде написан Плана в най-абсурдния му, неизпълним и незащитен за страната тип.

Оттук нататък към този момент можете да си ги визиите по какъв начин се бият в галерията на Народното събрание. То е, тъй като не можем и не желаеме да излезем от там, тъй като чакаме едни пари, но те не знам дали ще дойдат. Тече развой на разкачване на страната от всички форми на съдействие, финансиране, кохезии и така нататък от Европейския съюз. 

Знаете и огромния проблем с Бюджет 2023. Служебното държавно управление изиска ново удължение на остарелия бюджет. 

Ама чакайте в този момент, това са отново едни неща, които един път произнесени, се трансформират в мантри. Ами, като не може да се сътвори от некорумпирани хора държавно управление, за какво желаете те пък да създадат това държавно управление и да плуваме в още един бюджет? Една Америка реши въпроса със съглашението за удължение и повишение на тавана на дълга, тъй като няма различен метод страната – тя е жив организъм, тя не може по различен метод да съществува. Сега, като ни го няма бюджетът, ще има удължение, ще има за три месеца, след това може за шест. Тук няма какво да споделят, че законът не им разрешава. Те са отвън закона от дълго време, затова във форсмажорни условия те ще образуват нови разновидности, по които ще се финансира страната ни. Така че да не го повтарят това, че и пенсионерите нямало да имат пари. Дори и да нямат, кои пари ни трябват на нас? Парите на хора, които не могат да ръководят пари, на един министър, който е провалил бюджета, отново ще му ги дадат в ръцете. Ама това е налудна работа! Значи вижда се, че не става индивидът, и викат " отново той ще бъде “. И ние би трябвало да кажем ок, тъй като ни трябвал бил бюджет. Но във война се намира светът, а ние – бюджетът. Ами можем да останем без бюджет, какво като останем? Може да се срути напълно системата на инфраструктурите на страната и тя се срутва. Ами след това седят от Международния валутен фонд и ни чакат да обявим дефолт, и ще дойдат, и ще стартират да конверсират благосъстоятелност против задължения. И това е нещо, което ни е създадено към този момент. Това, че не го произнасят, значи ли, че не е това вероятността за страната? 

Ето, и през днешния ден стана ясно, че Европейската комисия стартира наказателни процедури против няколко страни, измежду тях е и България. Става въпрос и за пране на пари, и корупция още веднъж. 

Така. А ние си предлагаме разновидността, в който за да имаме държавно управление, да преустановим всевъзможни – те така и така бяха нефелни до момента опити за битка с корупцията, само че в този момент да замразим и нея. То е като договарянията в държавното управление. И аз запитвам уважаемите членове на Висшия правосъден съвет, като са решили да не престават процедурата, а тя ще е 6-месечна, най-малко, ами дават ли си сметка, че с изключение на настояща тяхна упоритост да се запазят, има ли една опция – за 6 месеца я камилата, я камиларят. Възможно е мечката да подгони тях самите, тъй като симбиозата, както споделих първоначално, е органическа. 

Г-жо Инджова, ще имат ли триумф договарянията за сформиране на държавно управление, съгласно вас, с втория мандат сред двете най-големи обединения в Народното събрание ГЕРБ-СДС и “Продължаваме смяната “ – " Демократична България "? Виждате какво се случва – замразяват, размразяват договарянията. Президентът преди този момент ги посече като разгласи, че този мандат е дискредитиран. 

Зависи до понеделник какъв брой хода има и игричките, които играят. Възможно е да има, само че както оня ден споделих по едно друго радио – не е младоженец, булката провалена. И сегашните " бракове " сред такива сътрудници (бел. ред. политици) знаете до какво водят – съвместен рекет и изнудване след първата брачна нощ. Това ще бъде, в случай че се сътвори държавно управление за интервала, в който преди да се разкарат един различен, по какъв начин ги гонят от къщата... А тук няма и предварителна договореност. 

Точно това щях да ви запитвам, да. 

Ама то в този момент нали има предбрачни контракти, не знам какво, но тука няма такова нещо. Тук има надхитряне, което с това ловци, риболовци и така нататък нищо не костват пред това, което се прави. Въпросът е, че оттук насетне всяко нещо ще се заменя за друго, всяко гласоподаване ще бъде остойностявано, ще бъде трампвано и така нататък - неща, които за морала на една нация, за едно бъдещо потомство на днешния ден, на деня на нашите деца го споделям, е най-пагубното, което можем да си дадем на бъдещето. 

За страдание сте права, да, в действителност е по този начин. Казахте няма критерии, няма въобще никаква изясненост за това, което се случва. 



Не, може би има, има изясненост сред тях, тъй като нещата имат първи, втори, трети, четвърти проект. Играят го хибридно. Разделиха нацията на безпределно доста части, всеки – с най-специфични потребности и ползи. Оттук нататък това нещо не може да се сплоти. А по този начин се дискредитираха – и по външен тип, и по вътрешно наличие, и по полезности, и по морал, че оттук насетне популацията може да има към тях отношение единствено като вземе тоягите. Нищо друго не може да има като смислена реакция сред народ и ръководещи.  

Като казвате “да вземе тоягите ", какво тъкмо желаете да кажете? Всички да излязат на площада и да стачкуват ли? 

Аз към този момент не приканвам към митинги, тъй като в българския вид, когато е належащо да се стачкува и когато преди 3 години ние излязохме, от това, че се прибраха хората и от това, че се съгласиха шарлатаните да заемат мястото на революционерите на митинга – това е резултатът, който в този момент гледаме. След 3 години се споделя “след дъжд – качулка ". Вече тази вакханалия доста се колебая, че с митинги може да бъде прекратена. Така че късно е.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР