Ренесансовият гений Леонардо да Винчи е страдал от синдром на

...
Ренесансовият гений Леонардо да Винчи е страдал от синдром на
Коментари Харесай

Психиатър: Леонардо да Винчи е страдал от синдром на дефицит на вниманието

Ренесансовият талант Леонардо да Винчи е страдал от синдром на недостиг на вниманието.

Това е мнението на професора по психиатрия Марко Катани , който счита, че дефицитът на вниманието и хиперактивността изясняват доста незавършени произведения на Да Винчи.

Дори най-известната от тях – портретът на Мона Лиза, не е изцяло приключена.
Откриха хипотетична схема на голата Мона Лиза във Франция Възможно е скицата да е била подготвителна за масления портрет
Исторически сведения и биографии на съвременници на Да Винчи демонстрират, че Леонардо е бил левичар и евентуално е имал дислексия – също характерности на хората с разстройство на вниманието. Подобно на доста хора с тази диагноза Да Винчи е спял малко и постоянно работел по цели денонощия.

„ Очевидно е мъчно да сложим каквато и да е психиатрична диагноза, тъй като нямаме биологични маркери, само че съм съвсем уверен, че Синдром на недостиг на вниманието е най-правдоподобното пояснение за непостоянното държание на Леонардо.
Учени ще изследват ДНК на Леонардо да Винчи Пробите са събрани от картините му
Диагнозата няма нищо общо с равнището на просветеност на тези хора. Всъщност, една от задачите на това проучване е да дам за образец Леонардо – човек, който е имал необикновен гений, креативност и все пак се е борил с невъзможността си да приключва дилемите, които има”, споделя проф. Марко Катани.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР