„Ренесансът на танковете” – така е озаглавило германското издание Die

...
„Ренесансът на танковете” – така е озаглавило германското издание Die
Коментари Харесай

Die Welt: „Русия ще я застрашава” немски наследник на бронираното чудовище от Първата световна

„ Ренесансът на танковете” – по този начин е озаглавило немското издание Die Welt обявата си за най-новата версия на танковете на Бундесвера „ Leopard 2 A7V – Die Renaissance des Panzers”, която следва да влезе на въоръжение. По едно съвпадане A7V се наричали немските танкове, които през 1918 година се появили на фронтовете във Франция по време на Първата международна война.

В материала си Пеер Кьорнер напомня, че за първи път германците използвали танка преди 100 година – на 21 март 1918 година бронираните чудовища модел А7V се появили на фронта покрай северния френски град Сен Куентин. На тях се разчитало да раздвижат позиционната война, да смачкат картечниците на съперника и да създадат проходи (брешове) в позициите на неговата пехота.

В тези танкове било доста тясно. Те имали маса 32 тона и изглеждали като преобърнати кораби. Вътре седели компактно притиснати 20 бойци, в това число 12 картечари и даже един инструктор на пощенски гълъби, служещи тогава като средство за взаимозависимост. Вътре нямало осветяване, горещината достигала 60 градуса, въздухът бил премесен с пушек, шумът бил необикновен.

Танкът създал гражданска война в тактиката за водене на войната, за първи път са употребявани от Вермахта за дълбоки танкови клинове и за превъзмогване на надълбоко ешелонирани отбранителни позиции.

Връщането на танковете на въоръжение сложи пред страните от НАТО нови проблеми, засягащи инфраструктурата в Европа – модернизиране на пътища, мостове и железопътна мрежа, за тяхното бързо предвижване по Европа.

Германската войска непрестанно усъвършенства сдвоите танкове и в този момент те са изцяло компютъризирани. Леопард 2 А7 има маса 60 тона, развива скорост до 70 км/час и съставлява мобилен изчислителен център. Електронният балистичен изчислител пресмята траекторията на полета на 120-мм снаряд. Командирът на екипажа работи с джойстик, разполага с перископ с панорамен преглед, който може да се превключва на термовизионен режим и режим за нощно виждане.

Предстои стартирането на модификацията Leopard 2 A7V, където буквата V значи „ подобрен” – подобренията засягат на първо място системата за отбрана от мини и нощното виждане.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР