Рене Джеймс работи в Intel 27 години, стана президент и

...
Рене Джеймс работи в Intel 27 години, стана президент и
Коментари Харесай

Ampere е новият конкурент на Intel на процесорния пазар

Рене Джеймс работи в Intel 27 години, стана президент и напусна. А в този момент неговият стартъп Ampere показа серия процесори за дата центрове. Новите процесори се създават посредством технологиите, употребявани при производството на мобилни чипове и тяхната консумация е по-малка.

Ampere излиза на един комплициран пазар, 90% от който принадлежи на Intel. Но младата компания се надява на триумф, тъй като употребява необикновен метод при производството на своите чипове.

Процесорите на Intel са общоприети чипове, употребяващи архитектурата х86. Джеймс не копира този метод и обръща огромно внимание на ARM архитектурата, употребена в смарт телефоните и редица други мобилни устройства. Стартъпът Ampere е съумял да вземе най-хубавото от двете архитектури. Компанията създава енергийно ефикасни процесори, като самото произвеждане е на ниска цена.

Сървърните процесори Ampere се продават при цени от $550 до $850. Reuters заяви, че Lenovo към този момент е поръчала една партида от новите процесори.

Най-интересните клиенти за Ampere са дата центровете. Най-големите от тях принадлежат на компании от ранга на Amazon, Гугъл, Microsoft и стартъпът смята, че ще успее.

Ampere, за разлика от Intel, не разполага със лични индустриални мощности. Новите чипове ще се създават от Taiwan Semiconductor посредством 7 нанометров софтуерен развой.

Засега няма информация за структурата на процесорите Ampere. Ще следим тематиката.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР