Renault също като японския си партньор Nissan беше под натиск

...
Renault също като японския си партньор Nissan беше под натиск
Коментари Харесай

Renault затваря заводи и съкращава 15 хил. работни места

Renault също като японския си сътрудник Nissan беше под напън още преди пандемията

Френският авто производител Renault заяви, че възнамерява да редуцира 15 хиляди работни места в целия свят, от които 4500 във Франция. Това е част от проекта за понижаване на разноските с 2 милиарда евро за интервал от три години, който включва преструктуриране на инженеринговата активност и средствата за произвеждане, оповестява Reuters. Компанията свива производството и се постанова да премине към по-печеливши модели.

" Планът е жизненоважен ", съобщи генералният шеф Клотилд Делбос в публично известие. През февруари компанията разгласи първа загуба от 10 години и стартира с отслабени позиции рецесията с ковид.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Какво се планува

Според проекта ще бъдат съкратени под 10% от щата. През предходната година общият брой на личния състав е бил 180 хиляди, а във Франция - 48 500. " Това ще става посредством естествено и непринудено овакантяване ", прецизира пред организацията Франк Даут, представител на синдиката CFDT, след изключително съвещание на синдикатите. Той посочи, че управлението е дало обещание всичко да бъде в съгласие с държавните управляващи и профсъюзите.

Планът на групата, сплотяваща пет марки - Renault, Alpine, Dacia, Lada и Samsung Motors - визира четири обекта във Франция: в Кодан, Шоази-льо-Роа, Диеп и Мобьож. Той включва също и преустановяване на производството на коли във Флен и прекъсване на модела Zoe след 2024 година Заводът там ще бъде преструктуриран и ще поеме активността на обекта в Шоази-льо-Роа, където 260 души работят по преработване на авточасти.

В интернационален проект френската компания разгласи прекъсване на планове за увеличение на мощности в Мароко и в Румъния. Ръководството също по този начин обмисля адаптиране на индустриалните мощности в Русия и модернизация на направата на скоростни кутии по света.

Държавногарантиран заем, само че с условия

След информациите за закриване на обекти във Франция президентът Еманюел Макрон във вторник изиска гаранции за бъдещето на чиновниците. Той предизвести компанията, че обезпеченият от страната заем от 5 милиарда евро няма да бъде подписан, преди да бъдат извършени диалози при започване на идната седмица. Държавата е най-големият акционер в групата с 15%.

Renault също като японския си сътрудник Nissan беше под напън още преди пандемията. През 2019 година компанията регистрира първата си загуба от десетилетие и, сходно на съперниците си, в този момент се пробва да се оправи със спада на приходите и измененията в промишлеността, най-важната от които са възходящите вложения в по-чисти коли.

Френският производител планува да понижи разноските, като свие броя на подизпълнителите в разнообразни области, както и броя на употребяваните съставни елементи. Компанията възнамерява да понижи световния си индустриален потенциал до 3.3 млн. автомобила през 2024 година от 4 млн. в този момент и ще се концентрира върху сегмента на електрическите автомобили и вановете.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР