Ремонтното дружество обслужва основно Мини Марица-изток © Георги Кожухаров Голяма

...
Ремонтното дружество обслужва основно Мини Марица-изток © Георги Кожухаров Голяма
Коментари Харесай

Активите на "Ремотекс" пак се продават по искане на ПИБ

Ремонтното сдружение обслужва главно " Мини Марица-изток "

© Георги Кожухаров Голяма част от активите на тогавашния ремонтен цех в Маришкия басейн - " Ремотекс - Раднево " (в несъстоятелност), които след серия от съмнителни прехвърляния се оказаха в основаното преди няколко години " Ремотекс М ", още веднъж си търсят притежател. Над 300 дка земя и близо 50 здания са оповестени за обществена обмен от частен правосъден реализатор по искане на Първа капиталова банка (ПИБ), а началната цена за всичко е малко под 15 млн. лева Операцията обаче е противоречива, защото предходната година върху активите бяха наложени и доказани от съда обезпечителни ограничения по искане на някогашни служащи и кредитори. Нещо повече, сега тече на втора инстанция дело, което може да върне парцелите в масата на несъстоятелността на " Ремотекс - Раднево " и да анулира всички следващи покупко-продажби с тях.

На търг

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От обявата на частния правосъден реализатор Гергана Илчева излиза наяве, че за обмен се оферират недвижими парцели, благосъстоятелност на " Ремотекс М ", като с приходите ще се удовлетвори взимане на ПИБ. Офертата включва три групи земя и здания, като общата повърхност е над 300 дка. Търгът тече от 6 февруари до 6 март. Върху всички парцели има ипотека и други тежести в интерес на ПИБ, се показва в обявата. Дълговете на " Ремотекс М " към банката са за към 17 млн. лева

Интересна детайлност е, че преди пет години същият правосъден реализатор оферираше същите парцели, още веднъж по искане на ПИБ, само че тогава те бяха благосъстоятелност на " Ремотекс - Раднево ". По същото време течеше процедура по неплатежоспособност, която в последна сметка завърши с оповестяване на сдружението във банкрут.

Съдебна борба

През 2014 година активи за над 16 млн. лева бяха трансферирани от " Ремотекс - Раднево " на живеещия в България грък Йоанис Гиофкос против " консултантски услуги ". В следствие той ги апортира в новосъздаденото " Ремотекс М ", в което си партнираше с " Минстрой холдинг ", и по този начин новото сдружение на процедура пое активността на " Ремотекс - Раднево ". Бившите служащи и кредитори, обединени в " Черпивир ", обаче поведоха правосъдна борба и предходната есен съумяха да получат дефинитивно решение за обезпечителни ограничения върху множеството активи. Това на процедура значи, че самото " Ремотекс М " не може да се разпорежда с тях.

По-интересното е, че сега тече дело против самото прекачване на активи към Гиофкос през 2014 година, което към този момент беше анулирано на първа инстанция. В случай че това решение бъде доказано дефинитивно от съда, продаваните в този момент активи на процедура ще се окажат благосъстоятелност не на " Ремотекс М ", а на " Ремотекс - Раднево ", и с тях ще би трябвало да бъдат задоволени претенциите на кредиторите на банкрутиралото сдружение.

Сегашният притежател

От предходната пролет " Ремотекс М " към този момент е напълно благосъстоятелност на Гиофкос (през сдружението " УниГио " ), откакто през март " Минстрой " се отдръпна от партньорството. За да заплати дяловете му, " УниГио " получи 3.6 млн. евро заем от държавната Българска банка за развиване, като заложи половината от дяловете в ремонтното сдружение.
Справка в комерсиалния указател демонстрира, че " Ремотекс М " на процедура сега е без управление. След отдръпването на " Минстрой " през април 2019 година бяха назначени двама нови шефове - Петьо Горанов и Александър Стефанов, само че два месеца по-късно те са поискали да бъдат освободени. Това е вписано в комерсиалния указател през декември.

Последният оповестен доклад на сдружението е за 2018 година, когато то е имало 11.2 млн. лева доходи от продажби (спад от 9%) и минимална облага от 2 хиляди лева (128 хиляди лева за 2017 г.).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР