Ремонтите в училищата в страната няма да попречат на началото

...
Ремонтите в училищата в страната няма да попречат на началото
Коментари Харесай

Просветният министър: Ремонтите няма да попречат на началото на учебната година

Ремонтите в учебните заведения в страната няма да попречат на началото на образователната година. Това заяви в Русе министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. По думите му ремонтните действия постоянно водят до краткотрайни неудобства, " като се извиняваме на родителите и на децата ".

Вълчев изясни, че максимален е казусът в Кърджали, където по едно и също време се обновяват учебни заведения, в които учат 60 % от учениците. Тези деца би трябвало да се преразпределят по останалите образователни здания в града. В Русе също има проблем. Той е единствено за едно учебно заведение - СУ " Христо Ботев ", където учат малко повече от 1000 деца.

Вълчев разяснява, че има дефицит на учители. Най-много се търсят преподаватели по британски език, информатика, математика и физика. В област Русе свободните места все още са 80, като до началото на образователната година те ще бъдат заети.

Министърът изясни, че през последните три години приблизително по 4000 - 5000 учители годишно навлизат в пенсионна възраст. Част от тях не престават да работят, само че за избран интервал от време. Той сподели още, че на трудовия пазар ще са нужни хора, които да имат цифрови умения - освен да работят с високотехнологични машини, само че и да основават такива. Затова ще се разчита на математическите гимназии, където приемът няма да се редуцира.

Вълчев разяснява и тематиката с въвеждането на електронните дневници в учебните заведения. По думите му те са извънредно потребни. През тази образователна година ще се употребяват в 1000 учебни заведения, като част от тях ще работят по едно и също време и с книжни дневници. " Обмисляме още от следващата година да финансираме всички учебни заведения за закупуването на електронни дневници ", сподели министърът.

По думите му е нужна и електронизация на документи, информации, административни услуги, продан на информация. В същото време би трябвало да се внимава и влага в сигурността и отбраната на персоналните данни.

В гимназията " Васил Левски " в Русе министър Вълчев се срещна с началника на Регионалното ръководство на образованието в града Росица Георгиева, с шефове на учебни заведения и кметове. Обсъдени са били въпроси, свързани с обновяването на материалната база, както и с организацията на работата през новата образователна година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР