Ремонтираната църква Св. Константин и Елена в Одрин днес отваря

...
Ремонтираната църква Св. Константин и Елена в Одрин днес отваря
Коментари Харесай

Ремонтираната църква "Св. Константин и Елена" в Одрин става на 150 години

Ремонтираната черква " Св. Константин и Елена " в Одрин през днешния ден отваря порти. Тя е възобновена с дарения и с половин милион евро отпуснати от страната

Църквата " Св. Константин и Елена " е издигната преди 150 години българи - бежанци от Тракия и Западна Македония.

Снимка: btvnovinite.bg

През годините се разпада и разрушава, таванът и гредите падат, остават да стърчат две стени, разграбвана и опожарявана е.

Спасителната акция на храма стартира през 2008 година. Приключва за няколко месеца.

Снимка: btvnovinite.bg
" Това е една цялостна политика на българското държавно управление ние слагаме тези въпроси постоянно пред всички наши съседи и сътрудници, тъй като това е един от знаците на новите връзки на Балканите. ", изясни тогава министър председателят Сергей Станишев.

Възстановяването коства на страната половин милион евро, персонални и фирмени дарения, дарения от одринската община.

Снимка: btvnovinite.bg

След тежки договаряния тракийските сдружения издействаха позволение от вселенския патриарх Вартоломей да се служи тук, той беше забранил, поради паметника на екзарх Антим Първи, който гръцката черква счита за еретик.

Вселенският патриарх Вартоломей не е разрешил на владиката на Стара Загора – митрополит Киприан, да пристигна да служи на празника на църквата през днешния ден, точно по тези исторически аргументи.

Снимка: btvnovinite.bg

Христо Христов, организатор на църквата и учител в Тракийския университет, напомни, че в Одрин е имало огромна българска общественост. Той напомни, че църквата „ Св. Св. Константин и Елена” е възобновена с финансиране от Дирекция „ Вероизповедания” към Министерски съвет единствено за 6 месеца, за колкото е и издигната.

„ Строежът е почнал на 3 март 1869 година, и единствено за шест месеца църквата е издигната. На 25 септември е първото разкриване, тя е била митрополитската черква на град Одрин до 1913 година, когато българите напущат Беломорска Тракия. След това е безстопанствена и стартира да се разрушава. През 2008 година беше реставрирана и на 14 септември – Кръстовден, беше денят на откриването”, изясни Христо Христов.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР