Ремонти текат в 600 школа и забавачкиХиляди са незаетите щатни

...
Ремонти текат в 600 школа и забавачкиХиляди са незаетите щатни
Коментари Харесай

Хиляди учители не достигат в страната

Ремонти текат в 600 школа и забавачки


Хиляди са незаетите щатни бройки за учители в цялата страна по малко от месец преди началото на новата образователна година. На този стадий обаче от МОН не разполагат с точна численост, защото до 17 септември – първия образователен ден, към момента се подписват контракти с нови преподаватели, а други излизат в пенсионна възраст. Има дефицит на учители и един от механизмите за справяне с кадровия недостиг е точно нарастването на заплатите в бранша, разяснява в понеделник просветният министър Красимир Вълчев. По думите му единствено София са нужни още над 600 учители.

Положението е изключително тежко в по-малките обитаеми места, където няма интерес към свободните преподавателски места.

Най-много експерти се търсят по математика и осведомителни технологии, непознати езици, химия, физика. Липсват още ресурсни учители, логопеди и педагогичен съветници. Запазва се висок дефицитът на фрагменти в огромните регионални градове Варна, Бургас, Пловдив и Стара Загора.

Ако нещо не се промени, най-сериозен дефицит на учители ще има занапред през идващите 10 години, когато ще се пенсионират максимален брой преподаватели.

Все още интензивно текат ремонтни действия в страната в 600 учебни заведения и детски градини, само че множеството от тях ще приключат до 17 септември.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР