Ремонтът на язовир Бели Искър ще се забави, показа проверка

...
Ремонтът на язовир Бели Искър ще се забави, показа проверка
Коментари Харесай

Проверка на По света и у нас: В какво състояние е язовир Бели Искър

Ремонтът на язовир " Бели Искър " ще се забави, сподели инспекция на екипа на " По света и у нас ". В едноименното село се тормозят, че спомагателното натоварване на оборудването поради Перник може да докара до повреда. Специалистите са безапелационни - незабавен ремонт би трябвало да има, само че директна заплаха за популацията най-малко към този момент, няма. Според доставчика на вода в София " Софийска вода ", питейната вода за столицата е обезпечена.

Язовир " Бели Искър " е издигнат преди 75 години. Учителят Петър Ангелов е бил възпитаник, когато се е присъединил в строителството на оборудването като общ служащ.
Петър Ангелов: Не единствено аз, бяхме четири, пет индивида, които участваха в строителството против възнаграждение, с цел да си плащаме таксите. Язовирът се строеше при ускорени темпове, а като имате поради, това са годините на войната, в най-голямата рецесия и доста мъчно се работеше по 10 часа, необикновен труд, само че работеха хората.
Заради бързия градеж още при започване на строителството са открити дефекти в стената, напомня си Петър Ангелов.
Петър Ангелов: Още първата година, още когато се дострояваше си припомням, пробно изпълниха язовира, и стената не откъм водата, а другата беше мокра.
Тогава тези недостатъци са отстранени. Десетилетия по-късно язовирът не е в положително положение поради неналичието на съответна поддръжка. През 2017 година Държавната организация по метрологичен и механически контрол дефинира язовира в предаварийно положение. Ремонтът е незабавен, безапелационен е и проф. Петър Калинков, специалист по тръбопровод и канализация.
Проф. Петър Калинков, експерт по водоснабдяване и канализация: При сегашните условия за резистентност при земетръс той не дава отговор, защото е строен по други правила. Той се поддържа от години на по-ниско водно равнище, някъде с към два метра, не на цялостен размер, умишлено с цел да може стената да не бъде изложена на подобен по-сериозен напън.
През 2018 година държавното управление отпуска 500 млн. лева за ремонт на язовирите измежду които и " Бели Искър ". Такъв не е изпълнен и няма да може скоро да бъде изработен. Причината - институциите спорят кой е притежател на язовира.
 Язовир Язовир "Бели Искър " не може да бъде употребен напълно за рецесията в Перник
Има един проблем, който може да усложни така и така спешната обстановка с Перник - неприятното положение на стената на язовир "Бели Искър ". Заради това съор...

Първото обитаемо място наоколо до язовира е село Бели Искър. То би потърпевшо най-сериозно и при проблем с язовирната стена.
Благовест Бичаков, кмет на село Бели Искър: Има терзания както мои, по този начин и на жителите на селото. Последният ремонт е от интервала 2001 - 2004 година първият стадий, вторият стадий по този начин и не стартира.
Сред градовете, които биха били наранени при проблем с язовир " Искър " е и Самоков.
 Изход от рецесията в Перник: Вода от язовир Изход от рецесията в Перник: Вода от язовир "Белмекен " през Софийския тръбопровод
Държавата взема решение водната рецесия в Перник благодарение на София. Това стана ясно след незабавна среща при премиера Бойко Борисов. Като излаз от близо тримесеч...
Още по тематиката Водната рецесия
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР