Ремонтът на централната част на Видин е необходим, а от

Ремонтът на централната част на Видин е необходим, а от ...

Огнян Ценков: Ремонтът на центъра на Видин е необходим заради корозиралия водопровод и овехтялата настилка.Ремонтът на централната част на Видин е необходим, а от проекта няма как да се открадне. Това каза за предаването „Хоризонт за вас“ кметът Огнян Ценков по повод сигналите на жители, че мраморните настилки на площада се унищожават.
"Това е проект който е започнал преди 7 години - 2011 година. Той е по оперативна програма „Региони в растеж“. Осъществени са обществени обсъждания, има решение на общински съвет… Цялостна реконструкция на централната пешеходна зона е необходима".

Водопроводът, който захранва централната градска част с питейна вода е направен преди около 40-50 години и е силно корозирал, изтъкна кметът и подчерта, че това прави ремонтните дейности крайно необходими. Мраморната настилка също е овехтяла и това изисква намеси в дълбочина. На места са компрометирани и отводнителните канализации, което е причина за лоша миризма в града:

„Плочките  се демонтират без да се чупят. Тези, които са здрави се слагат на дървени палета, които се транспортират и предават на служител на община Видин от фирмата изпълнител. В района на старото поделение сме оградили една голяма площ, сложили сме видеонаблюдение.  Увреденият материал от счупени плочки, бетонова настилка  -- имаме дробилна машина, която ги надробява на дребни частици и, в последствие, като каменно-трошена настилката, ще бъдат използвани за полагане като баластриране в населените места на община Видин. Здравите плочи ще бъдат използвани на територията на община Видин“.

Стойността на проекта е близо 12 млн. лева, а община Видин участва в него с 560 000 – за подмяна на водопровода, допълни кметът и подчерта, че не целият център е разкопан, каквито твърдения има:

„Подходихме по изпълнението на този проект на етапи и на обособени части, така че да не се затруднява работата на търговските обекти и преминаването на гражданите. Възможно в най-кратък период от изпълнението на проекта ние ще създадем това неудобство на хората. Ще се възползваме и от почивните дни, за да минимизираме времето, когато няма да имат достъп до техните търговски обекти“.

Ценков не се съгласи с твърденията на слушатели, че градът не се почиства добре и допусна, че става дума за единични случаи:

„Откакто аз съм кмет на община Видин, действието има сериозно повишаване в качеството на почистване на града.  При нас почистването е смесена дейност. Служителите, които почистват, са общински служители. Ние нямаме техника, с която почистваме - 6 сметосъбиращи машини. Постепенно искаме да набавим и техниката, която е необходима, и цялостната дейност да стане общинска. Наеме съдове за сметосъбиране - имаме 1000 съда от 1100 литра – контейнери - и 5000 кофи от 240 литра. Възможно е някъде да не е почистено, да има такива моментни проблеми, но когато се подават сигнали се реагира“.

Кметът отчете, че градската управа е реагирала на няколко сигнала за незаконно строителство на гаражи в комплекс „Петко Каравелов“, където са премахнали 3 бетонни клетки и една от метал:

„Осъществяват се проверки от комисия по териториално селищно устройство. Естествено, когато има незаконно строителство и евентуално няма възможност то да бъде узаконено съгласно действащото законодателство, преминаваме към премахване на тези незаконни строежи“.

По повод сигнал от Бяла Рада, че пътят към гробищния парк на селото, което е разположено на баир, е в лошо състояние, Цеков отчете, че на кмета на селото е предоставен фрезован материал от ремонтирани асфалтови пътища във Видин. Кметът на Видин е изпратил мотивирано искане до министъра на финансите от бюджетния излишък от над 2 милиарда лева да бъдат осигурени 3 милиона за асфалтиране на улици и пътища от четвъртокласната общинска пътна мрежа:

„С моя заповед е сформирана комисия, която е минала по всички населени места и кметовете на съответното място са предоставили улиците, които трябва да бъдат асфалтирани и ремонтирани или трябва да им бъде направено баластриране“.

Относно сигнал за липсата на кофи за смет в квартал „Нов път“, кметът каза, че в квартала има 23 контейнера по 1100 литра и 110 кофи от 240 литра.

Общината е продала над 100 парцела на жителите в квартал Нов път,  за да могат жителите му да узаконяват сградите си и да имат партида за ток и за вода, каза още Огнян Ценков.

Източник: bnr.bg