Ремонтът на тръбата за София на тунел Витиня на АМ

...
Ремонтът на тръбата за София на тунел Витиня на АМ
Коментари Харесай

Проточилият се скъп ремонт на тунел Витиня на АМ Хемус е на финала

Ремонтът на тръбата за София на тунел " Витиня " на Автомагистрала " Хемус " върви към своя край. Очаква се да завърши след Нова година и придвижването на автомобилния трафик да бъде възобновено. Съоръжението ще дава отговор на всички европейски условия за сигурност, оповестиха от Агенцията " Пътна инфраструктура " (АПИ).

Ремонтните действия започнаха през 2018 година, незабавно след ремонта на дясната тръба на " Витиня ". Според обещанията на районното министерство тогава поправката на оборудването трябваше да продължи два месеца, само че ремонтните действия се проточиха няколко години, а цената им се оказа към 72 млн. лева -.

Причината за удължаването е, че при направените проучвания с георадар и геологически сондажи бяха открити каверни (кухини) както сред двете облицовки, по този начин и сред първичната обшивка и скалния масив. Някои от кухините се оказаха със обилни размери. По този метод скалният масив не е подпрян както е належащо и през интервала на 30-годишната си употреба в допълнение е претърпял деформации, прихомниха от АПИ.

Причините за съществуването на кухини са сложни. Една от тях е местоположението на тунела, който се намира в Гогинския разлом. Различни са били и технологиите по време на строителството. При построяването му не е положена хидроизолация по цялото сечение на тунелната тръба, вследствие на което води от скатния масив са увредили носещата структурата на пътния тунел.

Установените нарушавания са наложили осъществяване на цялостно проучване на оборудването. Направени са голям брой изследвания и експертизи, които са посочили, че нужният ремонт ще е по-сложен от първичните упования и се постанова да бъдат подхванати незабавни спешни ограничения.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР