Ремонтът на пловдивския площад "Централен" е с почти 7-годишна давност.

...
Ремонтът на пловдивския площад "Централен" е с почти 7-годишна давност.
Коментари Харесай

И в Пловдив драма с плочките при ремонта на центъра

Ремонтът на пловдивския площад "Централен " е с съвсем 7-годишна отминалост. И към момента в действителност не е почнал. Не се знае и по кое време тъкмо ще завърши. До момента обаче към този момент се оскъпи с 4.229 млн. лв..

Пространството към Централната поща в града се употребява понякога за концерти и други събития. Според общината е по-скоро място, през което хората минават напът към или от основната улица на града, а не типичен площад.

Заради огромното намерено пространство се очакваше площадът да е сцена на част от събитията в календара на Пловдив-Европейска столица на културата 2019. Такива там обаче не са планувани. Вероятно заради обстоятелството, че през огромна част от културното домакинство площадът ще е в ремонт.

Според контракта с изпълнителя - "Драгиев и Ко ", ремонтът на "Централен " би трябвало да приключи за 215 календарни. дни. Те стартират да текат от момента на разкриване на строителна площадка. "Часовникът се стопира " при независещи от строителя условия като неподходящи метеорологични условия, които са постоянно срещани през идните зима и пролет.

Представеният абстрактен план планува облагородяване на античните разкопки в региона на площада, замяна на настилката, унищожаване на дърветата, посадени до Централната поща преди години, както и на фонтана "Стружката ". Трябва да бъдат възобновени водните площи в едната част на площада. Има концепция към тях да бъдат добавени нови за най-малко малко студ през лятото. Сградата на Централната поща пък би трябвало да бъде "прикрита " зад повече зеленина и перголи. На "входа " на Главната улица пък се предлага слагането на арка, наподобяваща римските.

Дори и след края на ремонта евентуално "кръпка " на площада ще демонстрира по какъв начин е изглеждала настилката преди ремонта. За бъдещето остава облагородяването и на част от разкритите археологически обекти в региона.

Още през 2012 година община Пловдив стартира подготовка за ремонта на площад "Централен ", обясниха от локалната администрация. Тя включваше и оповестяването на интернационален конкурс за абстрактен план. Самият конкурс се провежда от външна организация, настояват в този момент от локалната власт и прибавят, че били единствено сътрудник. В последна сметка е определен план на португалското студио "Фора ".

По-късно общината отхвърля да употребява тази идейна разработка, макар че я купува от проектантите.
От месеци площадът е отчасти заварден, само че се работи интензивно по реконструкцията на транспортния подлез под него. Подмяната на плочките още не е почнала.

"Получихме план от "Фора " и се оказа, че той не дава отговор на никакви условия, не е координиран с Националния институт за недвижимото културно завещание (НИНКН) и не можеше да мине по никакъв естествен законов български ред. Картинките бяха хубави, само че не бяха съгласувани с никого. Общината влезе в един филм по-късно. За това се принудихме да купим авторските права ", изясни кметът Иван Тотев при представянето на новия абстрактен план за ремонт на площада.

Заради неизпълнимия, съгласно локалната власт, абстрактен план на "Фора ", поръчката за ремонта на площад "Централен " е оповестена с така наречен инженеринг. При него определеният за реализатор създава и идейния, и работния план за ремонта.

Самата социална поръчка се забави много поради обжалвания. Включително от компания, записана на името на жена, която се занимава с развъждането на овце. В последна сметка до отваряне на офертите са позволени трима претенденти - "Драгиев и Ко ", които вземат участие с подизпълнител, консорциум към "ПСТ Груп " и обединяване сред "Парсек груп ", архитектурно студио "Бояна ", "Одесосстрой " и "Растер Юг ".

Двете обединявания са отстранени поради пропуски в документите. До отваряне на ценовите предложения е позволено единствено сдружението "Драгиев и Ко " и в последна сметка то подписва контракт с общината за 10.23 млн. лв. без Данък добавена стойност.

Според него главната част от сумата няма да е за площад "Централен ", а за транспортния подлез под него. За оборудването са планувани 5.96 млн. лв., а работата ще се извършва от подизпълнител - компанията "ИСА 2000 ". Същата влезе в новините преди два дни поради асфалтирането на покрита със сняг улица във Велинград.

За реконструкцията на площад "Централен ", която ще се прави от "Драгиев и Ко ", в първичния контракт са планувани 3.915 млн. лв. без Данък добавена стойност. Останалите средства са за планиране.

И до момента в който за ремонта на подлеза има подготвен план и сметки какви и какъв брой материали ще са нужни, какъв брой ще костват те, както и трудът на строителите, за ремонта на площада такива липсват, тъй като планът занапред ще се създава. Това в следствие се трансформира и в съображение за повишение на разноските за площада.

Идейният план за "Централен " беше показан обществено преди няколко месеца с експлицитното конкретизиране на кмета Иван Тотев, че не става въпрос за публично разискване на концепциите с жителите, а за оповестението им. Въпреки това въпросното (не)обсъждане се трансформира в мотив за оскъпяването на плана.

По време на полемиката главният спор беше за определените от проектанта настилки за площада. Според плана единствено част от площада би трябвало да се направи с натурален материал - гранит, а останалата - с бетонови плочи. Според част от хората, участвали на разискването, централният площад на Пловдив заслужава да бъде напълно затрупан с гранит. Обяснението на проектанта и кмета за определения вид със смесена настилка беше, че парите, отделени от общинския бюджет, не разрешават по-скъпата каменна настилка. Все отново Тотев разгласи, че крайното решение ще се вземе от общинския съвет, на който ще бъдат показани разнообразни разновидности и с друга стойност.

Въпросното решение на общинарите е реалност от средата на ноември. Според него гранит ще бъде подложен единствено към разкритите археологически находки. Останалата част ще е с "вибропресован бетон, като продължение на основната улица ", обясниха от общината за Mediapool.

Оказва се обаче, че даже и този вид, който беше заложен и в показания няколко седмици по-рано абстрактен план, не се вмества в авансово избраната сума за ремонта и той би трябвало да нарастне повече от два пъти. За площада би трябвало да бъдат отделени още 4.229 млн. лв., написа в отговорите на общината.

По контракт целият ремонт - на площада и подлеза под него, би трябвало да завърши за 295 календарни дни. По оборудването се работи от няколко месеца, а към този момент са отстранени и старите настилки над него. Работи се и по построяването на стена на така наречен конгрес "Запад " (намира се сред пощата и Градската градина). Стената би трябвало да бъде озеленена, с цел да не се виждат бетоновите блокчета, от които е направена. Към форума би трябвало да бъдат направени и стълби.

Голяма част от площада е оградена, само че по-скоро за прекосяването на строителната техника, която работи по транспортния подлез. Кога ще стартира същинският ремонт на "Централен " не е ясно. На въпрос на Mediapool от общината обясниха, че към този момент се работи.

Сигурно е, че работата ще продължи и в годината, в която Пловдив е европейска столица на културата. Затова и площадът ще се употребява единствено от 10 до 12 янеари идната година.

След това на него на се планувани събития. Така в програмата на Пловдив 2019 все още не са включени и други обекти като кино "Космос ",, което другояче трябваше да бъдат ремонтирано поради семейството.

Дори и след приключването на ремонта старите изпочупени плочки, които към момента покриват част от "Централен ", може да останат, с цел да припомнят за тогавашното му положение. И това не е целен резултат. Около 300 кв. метра от централния пловдивски площад са частна благосъстоятелност. Те се имат от 26 души, които от години не могат да се схванат с общината за това на каква цена тя да изкупи терена.

Последната обществено оповестена сума беше 1 млн. лв.. Тя беше поискана от притежателите, само че локалната власт не се съгласи да я заплати. Така теренът беше заварден с ограда, а до скоро на нея имаше и табела с надпис "Частен парцел ".

Според информацията, предоставена на Mediapool от общината, въпросният частен терен "не попада в плана, който сега се извършва ". Т.е. той няма по какъв начин да бъде ремонтиран в този момент. Наскоро кметът Тотев изясни, че може да издаде заповед строителна техника да влезе в него, само че с цел да подмени инфраструктурата около ремонта на транспортния подлез изпод. След това парцелът трябвало да бъде възобновен в първичния си тип.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР