Ремонтът на площад Централен“ подгони 20 млн. лева. Защо ми

...
Ремонтът на площад Централен“ подгони 20 млн. лева. Защо ми
Коментари Харесай

Да направим площада с пачки от петачки

Ремонтът на площад „ Централен “ подгони 20 млн. лв.. Защо ми се коства, че този филм с набъбването на парите в публичните поръчки в Пловдив към този момент сме го гледали? По предварителните сметки огромната реорганизация трябваше да излезе към 12 млн. С толкоз пари обаче щял да остане единствено на бетон, изненадаха ни от градската администрация. Ако желаеме да имаме прекрасен площад с гранит, ремонтът поскъпвал с 4-5 милиона. При състояние че ни се прищат и други екстри, ще трябват още 3-4 милиона, сочат изненадващите планове на администрацията.

Да се чуди човек по какъв начин строителите, взели поръчката на инженеринг, ще съумеят да заровят толкоз пари на 28 декара. Един врял и кипял в сектора човек пресметна мислено, че в частния бранш поставка от най-качествения бетон излиза към 50 000 лева на декар дружно с трошляка изпод, подравняването, валирането, арматурата и така нататък Така сметката за ремонта „ до плочка “ би трябвало да излезе към 1,2 млн. лв. (защото ще работим върху 24 дка, другите са за археологията край Цар-Симеоновата градина). При харчене с в действителност необятни пръсти още толкоз отиват за изкопните работи и полагането на новата подземна инфраструктура (тръби, кабели и т.н.), твърди нашият съветник.

Излиза, че с 2,4 млн. главната работа ще е свършена. Другите пари до 20 млн. очевидно са за подпорната стена на разкопките, водните атракции (които също никой още не е виждал в проекта), перголите за дърветата, цветарници, пейки и други атракции. И най-много - за плочките. Вероятно доставката ще е от Марс или пък ще редим цели гранитни блокове на площада, тъй като от ценовите листи на производителите не проличава материалът да е толкоз безценен. Гранитни плочи с дебелина 4 см (казват, че е задоволителна, с цел да обезпечи нужната здравина) и високо качество се оферират на цена от 110 до 140 лева за кв. метър.

Така, в случай че пазарим от най-скъпото, за 24 декара отиват към 3,36 млн. лв.. Към тях ще прибавим още милион-два за висококвалифициран труд и други разноски. Като прибавим работата по подпорната стена в дупката, преасфалтирането на паркинга и облага за строителя от 10-15% (каквато е междинната доходност в бранша), стигаме до цифра, която не може да се приближи даже до в началото заложените 12 млн. лева

А по какъв начин ще стигнем до 20 млн., единствено Той си знае. Явно имаме непотребни пари за асимилиране (например от 20-те милиона целева дотация за инфраструктура, с която кабинетът Борисов поддържа самодейността Европейска столица на културата). Ако е по този начин обаче, да не губим време с надхитряне по фундаменталните въпроси какъв цвят да са плочките и що е то „ Земелрок “. Да създадем площада с пачки от петачки! Тогава можем да вложим в него и 60 млн. лв., както го направихме с Колодрума.

А също така ще намерим работа на хилядите общински и частни гардове, които ще пазят пъпа на града от клептоманите и елементарните пловдивчани, закъсали за някой лев. Пък и днешната администрация ще остане в историята на хилядолетния град, като даде самун на бъдещите археолози. Те няма да се хвалят с някоя делва със сребърници, а ще открият цялостен площад, фрашкан с пари.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР