Ремонтът на пл. Централен трябваше да бъде завършен през април,

...
Ремонтът на пл. Централен трябваше да бъде завършен през април,
Коментари Харесай

И таз добра! Стана ясно кога режат лентата на Площада

Ремонтът на пл. „ Централен ” трябваше да бъде приключен през април, с цел да може по него да се разхождат гостите на Пловдив в разгара на Европейската столица на културата. Това обаче няма по какъв начин да се случи, тъй като до финала има още доста работа. Въпреки офанзивата на компанията реализатор, траяла през цялата зима, настилката е на пръст и трошляк, а и част от старите плочки не са отстранени. Така рязането на лентата се отсрочва за есента, а площадът ще посрещне пловдивчани в целия си искра в навечерието на локалните избори.

Месеци наред, лавирайки сред багерите, хората се питат по кое време ще бъде приключен ремонтът и къде в действителност отиват близо 18 милиона лв., които се заплащат от техните налози за облагородяването на емблематичното място в суперцентъра на града.

Договорът за пл. „ Централен ” е подписан сред Община Пловдив и компания „ Драгиев и Ко ” ООД на 3 юли 2018 година В него е записано, че общият период за осъществяване на публичната поръчка е 295 дни.

Това значи, че на строителите са дадени кръгло 10 месеца, т.е. до началото на април, с цел да завършат петте задания, вменени като обвързване с контракта. Това са реконструкцията на пл. „ Централен ”, предоставена на инженеринг (проектиране и строителство), реставрацията и експонирането на археологическия комплекс Римски форум-Запад (отново на инженеринг), проектирането на подлез „ Тримонциум ”, реставрацията и експонирането на Форум-Север и главен ремонт на подлеза на ул. „ Гладстон ” - единственият подобект, за който имаше авансово направен план.

До този миг е приключен единствено подлезът, над който обаче строителите не престават да работят. По контракт срокът за осъществяването на транспортното оборудване е 159 дни. Считано от 3 юли, това значи, че строително-монтажните работи напълно би трябвало да бъдат приключени през ноември - началото на декември предходната година. Но подлезът беше отворен за придвижване едвам при започване на април с пояснение, че при осъществяването се наложили спомагателни строително-монтажни работи (СМР).

Нарушени ли са периодите за площада? Оказва се, че не. В контракта се показва, че за проектирането му са избрани 80 дни, за осъществяването на СМР - 215. Изрично обаче се загатва, че срокът „ стопира да тече при внасяне на плана за координиране в съответните инстанции ”. Има и друга алтернатива за пролонгация - съгласно контракта " срокът за осъществяването на СМР стартира да тече с разкриване на строителна площадка ".

Строителната площадка е открита публично на 15 февруари т.г.,

гласи осведомителната табела. Ако от тази дата се броят 295 дни, площадът може да бъде приключен чак през ноември.

Днес надали има някое отговорно длъжностно лице в Община Пловдив, което е наясно по кое време е пусковият период на площада. Неведнъж сме пробвали да питаме и при започване на тази година кметът обществено увери, че обектът " ще бъде приключен до два месеца ”. Ако беше правилно, щяхме към този момент да се разхождаме по новите плочки и да се радваме на водните атракции. Но по усилената работа, която виждаме всеки ден на площада, изцяло е допустимо лентата да се отреже предварително.

Въпросът е за какво се стига до обстановката, при която емблематичният за Пловдив обект би трябвало да се трансформира надали не в избавителни работи по време на стихийно злополучие?

Причината е, че порокът в тази социална поръчка е заложен още при оповестяването

от градската администрация. Първоначалният период от 295 дни е продължен, тъй като инженерингът го разрешава. Неслучайно експерти в проектирането и строителството разясниха, че тази форма не е подобаваща за подобен знаков и комплициран обект като централния площад. Според тях за сходни обекти се реализира доста по-успешен резултат, в случай че на първо време се изготвя капиталов план и количествено-стойностна сметка, а по-късно се избира реализатор. Този метод на работа би могъл да даде опция за необятно разискване на бъдещата визия, точни финансови сметки, повече гласност и периоди без малки врати за отсрочване. Но и до през днешния ден Община Пловдив не е показала пред обществеността дефинитивно координиран работен план.

Как ще наподобява новият площад след ремонта, към момента не е ясно за никого, с изключение на за изпълнителя, създателите на плана и специалистите в Общината и НИНКН. Според експертите обаче е невероятно двата археологически обекта на Римския конгрес - Запад и Север - да бъдат реставрирани и експонирани надлежно за 162 000 и 182 000 лв.. Реконструкцията на Римския стадион коства над един милион лв., а в тази ситуация с археологията край площада става дума за доста повече работа, и то 7 години по-късно, когато разноските на труд и техника доста са поскъпнали.

Факт е, че Община Пловдив не е съумяла да организира сполучливо процедурите за площада, откакто се наложи да се доплащат пари. Администрацията имаше опция да приключи търга, в случай че действително имаше единствено един участник с цена, съвсем равна на оптималната, и да насрочи нов при по-добре прецизирани условия. Но не го направи, бързайки да усвои държавната дотация, предоставена за Европейска столица на просвета.

В противоположен случай трябваше да върне 20-те милиона лв. назад в републиканския бюджет.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР