Ремонтът на НДК е в центъра на скандала Още по

...
Ремонтът на НДК е в центъра на скандала Още по
Коментари Харесай

"НДК-гейт" подпали властта

Ремонтът на НДК е в центъра на абсурда

Още по тематиката
Премиерът анулира вчерашното решение на Лиляна Павлова и й лиши пълномощията върху постройката

Решението на Лиляна Павлова идва след серия от обществени спорове към ремонта на двореца

Финансовата инжекция за ремонт на НДК във връзка българското председателство на Съвета на Европейски Съюз пристигна в подобаващ миг за задъхващото се държавно сдружение, само че към изразходването на средства има подозрения

Скандалът към ръководството на Националния замък на културата (НДК), парите за ремонта на постройката и контрола върху тях ескалира стремглаво.

За последните 48 часа държавното сдружение смени трима шефове и две надзорни министерства. Мирослав Боршош беше извърлен, след това върнат. Неговият временен правоприемник го упрекна обществено в разщихение на обществени средства и в нагласяне на поръчки. Опозицията изиска анкетна комисия.

48 часа безпорядък

Кризата към НДК се възпламени още преди няколко седмици. Според поредност текстове във в. " Труд ", изпълнителният шеф Мирослав Боршош е употребявал държавната дотация за ремонта на постройката за други цели. Дотук НДК е получил общо 45 млн.лв. от Министерския съвет.

Строителната компания, която ремонтира НДК - " Галчев инженеринг " и други медии, че е получавала само предплатено заплащане от 3 млн.лв. и чака забавени преводи за към 10 млн.лв. Прокуратурата удостовери, че проверява ръководството на двореца от месеци. Ресорният министър за председателството на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова, която получи настойничество над НДК с идването на третия кабинет " Борисов ", изиска четири разнообразни инспекции на държавни институции, измежду които и Агенцията за държавна финансова ревизия.

В понеделник подозренията кулминираха в решението на Павлова за премахване на Боршош и слагането на негово място на досегашния ръководител на съвета на шефовете Борислав Велков. По-малко от 24 часа по-късно Бойко Борисов даде на заден ход и възвърне Боршош на поста му. Правителствената пресслужба разгласи, че са " изчистени несъгласията за метода на ръководство на НДК. "

Парещият картоф беше трансфериран на министъра на културата Боил Банов, с решение като изключителна точка от дневния ред Министерският съвет през днешния ден. Досега принципал на държавната компания беше Лиляна Павлова. Решението бе оповестено авансово още през вчерашния ден от премиера Бойко Борисов като първа стъпка в процеса на възобновяване на уволнения шеф на НДК Мирослав Боршош. Днешното решение на кабинета няма оповестени претекстове, само че зад него стои най-вероятно фактът, че центърът на българското председателство, който е НДК, е съществено закъсал със периодите и парите и е допустимо да се трансформира в грандиозно крушение за кабинета " Борисов ".

Фейсбук-държава

Докато държавното управление замлъкна след тези дейности, за 48 часа в съществена сцена на абсурда се трансформира Facebook. Първо ведомството на Лиляна Павлова упрекна Боршош в " словия, които не дават отговор на разпоредбите и закона. "

Борислав Велков, който беше шеф на НДК за един ден, също упрекна Боршош в липса на визия и бизнес проект за сдружението и в докарването му до в действителност банкрут. Той удостовери част от обвиняванията за нецелево разходване на средства и неприятно ръководство на двореца. " В качеството си на ръководител на Съвета на шефовете на НДК и виновен към професионалните полезности, ще Ви кажа, че заварих едно тежко банкрутирало сдружение. Катастрофирало сдружение! ", разяснява Велков. Управлението на НДК е без визия, без бизнес проект, сочи той и индиректно удостоверява обвиняването на прокуратурата: " Няма да издавам какъв брой пари има в сметката на сдружението към днешна дата, само че бих обобщил по този начин - то е с индикатори на банкрут. Още по-зле даже - наличните пари са към този момент авансово изхарчени, тъй като са дължими за няколко следващи месеца на компанията ( и отлично за търпението и напъните, които се полагат), която сега се чуди по какъв начин да приспособява и ремонтира НДК за в действителност най-важното събитие с дълготрайно културно отражение за цялото общество, каквото е предстоящето Председателство на България през 2018 година ".

Борислав Велков популяризира и диалог с член на комисията по желание на строителна компания за ремонта на НДК - ръководителят на бранш " Електрозахранване " Иван Беров, съгласно който резултатът от състезанието е бил нагласен авансово в интерес на " Галчев инженеринг ". Десет часа по-късно от ПР отдела на НДК пуснаха публично мнение, че кореспондецията не е изпращана от Беров. " Съобщенията изрично не са написани от мен и не са изпращани от моя телефон. Нямам друго пояснение, като се изключи че става дума за операция ", се споделя в известието.

Какви са обстоятелствата?

По закон " Национален замък на култутрата - Конгресен център " има обвързване да разгласява тримесечни финансови доклади за активността си. По време на ръководството на Мирослав Боршош това обвързване за изнасяне на информация не е спазвано.

НДК разгласява финансови доклади едвам от шест години, откакто беше преобразувано от несъществуващата правна форма "

Опозицията помириса кръв

Днес партиите взеха решение да реагират на абсурда и парламентарна и извънпарламентарна съпротива единомислещо желаеха анкетна комисия. Българска социалистическа партия и ДСБ пуснаха еднотипни заявления за несъответстващите дейности на кабинета едновременно. Движение за права и свободи разгласи, че ще поддържа основаването на такава комисия. По обяд пресцентърът на прокуратурата заяви, че още на 8 юни е формирано досъдебно произвеждане за незаконосъобразно предписание с бюджетни средства в НДК. ГЕРБ, чийто водач към този момент мълчи, не са споделили нищо.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи, че Българска социалистическа партия пуска и сигнал до основния прокурор с искане за инспекция какво се случва в НДК. " Вицепремиер упреква шеф на НДК, министър председател го връща и лишава на вицепремиера част от ресора му за председателството - какво се случва в страната ", попита водачът на Българска социалистическа партия, а по-късно пусна същото обръщение във Facebook профила си. ГЕРБ няма цели и политики за председателството, цялата активност е " сведена до това кой в ГЕРБ да открадне едни пари от ремонт и едни плочки ", сподели Нинова. Според нея " две лобита в ГЕРБ бият ли се кой да вземе публичните поръчки за 50 млн. ремонт в НДК ", поради това се рискува бъдещето на България ", добави тя. И заключи, че е била вярна позицията на Българска социалистическа партия да не става заслон на ГЕРБ в тези " обири и далавери ", като допусне Деница Златева да стане министър за председателството.

Почти по същото време ДСБ в декларация изиска Народно заседание да свика анкетна комисия, която да откри: има ли корупционен напън при реализирането на публичните поръчки, свързани с ремонта на НДК и дали се прикрива подобен напън от премиера или отрасловия министър, отговарящ за председателството. " Няма по какъв начин да не си зададем въпроса има ли министър Павлова доверието на премиера и в случай че не, за какво не е поискана нейната оставка ", написа още в декларацията на ДСБ.

Движение за права и свободи ще поддържа предлагането за анкетна комисия, съобщи от името на партията Йордан Цонев. Случаят стана необятно прочут, част от министрите настояват, че има напън, самият Боршош твърди, че има напън върху него за публични поръчки, аргументира се Цонев, като добави, че казусът е по-скоро за прокуратурата, само че е добре и Народното събрание да се занимае с него, доколкото визира и председателството.

Дори да се активизира цялата парламентарна съпротива, отвън ГЕРБ и " Обединени патриоти ", тя отново не може да образува задоволително болшинство да наложи едно такива решение, само че абсурдът към този момент закупи задоволително мощен отзив.

Още инспекции

Прокуратурата също се включи в сюжета. Още на 21 февруари 2017 година ДАНС е изпратила до основния прокурор сигнална информация за нарушавания с бюджетни средства в НДК, оповестиха през днешния ден оттова. Отпуснатите от Министерския съвет 17 млн. лв. през август 2016 година са с предопределение само за покриване на разноските по бъдещото европейско председателство, само че част от тях са харчени за други цели и са осъществявани заплащания по контракти за минали интервали. Назначена е счетоводна експертиза, след приключването й ще се реши по какъв начин ще продължи производството, настояват от обвиняването.

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР