Ремонтът на брозновата фигура на лъва на Шипка неочаквано разкри,

...
Ремонтът на брозновата фигура на лъва на Шипка неочаквано разкри,
Коментари Харесай

Ремонтът на лъва на Шипка разкри нещо, което никой не е подозирал

Ремонтът на брозновата фигура на лъва на Шипка ненадейно разкри, че тежестта му е повече от на половина по-леко от хипотетичното до момента. Бронзовата фигура бе отворена за първи път от 40 години насам. Оказва се, че лъвът е градивно здрав и ремонтът ще завърши по рано от плануваното, съобщи БГНЕС.

По време на ремонта изникнала непозната до момента детайлност - на вътрешната страна на всяка от частите част, от които е сблобена фигурата, е изписано какъв брой тежи детайлът. Така е изчислена тежестта на лъва. Досега се обявяваше, в това число и от музея, че той тежи към 28 тона. Оказа се, че в действителност тежи към 12 тона. Ако прибавим и носещата структура, оптималната тежест става към 15 тона. Другият любопитен факт е, че досега знаехме, че лъвът е съединен от 28 детайла. Оказа са, че те са 53″, споделя доктор Чавдар Ангелов – шеф на парк–музей "Шипка–Бузлуджа ".

Лъвът е градивно здрав, носещата структурата, върху която той е съединен, е в положително положение, отливките, от които е изработен – също. Корозията не е нанесла някакви основни провали, които да изискват по-сериозни интервенции. В резултат на това дейностите се движат малко по-бързо от в началото плануваните периоди.

Лъвската фигура е почистена напълно от вътрешната страна, носещата структура е обработена със съответните препарати, които да предотвратяват в вероятност корозията, сега се обработват вътрешните стени на отливките със съответните химикали, които да предпазят от развиването на наслойка.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР