Ремонтът на българските щурмови самолети Су-25, който ще е за

...
Ремонтът на българските щурмови самолети Су-25, който ще е за
Коментари Харесай

Ремонтът на Су-25 за 100 млн. лв. спря преди да започне заради санкциите срещу Беларус

Ремонтът на българските щурмови самолети Су-25, който ще е за най-малко 100 млн. лева, не може да стартира поради оръжейни наказания против Беларус. " Министерството на защитата разплати средства в инструкции размер в месец декември, след което бяха върнати поради политиката на кореспондентската банка, която трябваше да направи прехвърлянето ", сподели заместител министърът на защитата Атанолий Величков след съвещанието на комисията по защита на Народното събрание. Той посочи, че преведената сума е била 82 млн. лева Величков счита, че решението на казуса би трябвало да бъде взето от Комисията по експортен надзор през идната седмица с цел да може Министерството на защитата да извърши контракта си с беларуския военноремонтен цех в Барановичи. От думите му се разбра, че в Министерството на външните работи сега се вършат тълкувания на европейската инструкция, която е за оръжейни наказания против Беларус. Според тълкуванията на Министерството на защитата, не става въпрос за експорт на оръжие, а за краткотраен експорт на военна техника с цел да бъде ремонтирана и върната.
Ремонтът ще стартира откакто бъдат преведени парите.

Съветът на Европейски Съюз удължи ембаргото против Беларус се още една година през февруари. Санкциите важат за оръжията и оборудването, които биха могли да се употребяват за вътрешни репресии.

Санкции против Беларус няма, както и против Руската федерация, когато става въпрос за контракти подписани преди 2014 г, и за ремонт на техника на въоръжение в българската страна, сподели Величков на въпрос на " Дневник " в министерството на защитата не са ли знаели за глобите против Беларус по време на процедурата на избор на компания, която да ремонтира щурмовите самолети. Той не се ангажира със период в който ремонтът може да бъде осъществен.

Решението на държавното управление за разпределяне на сумата за ремонта на Су-25 беше взето в края на ноември, само че защото не е направено заплащане по контракта до края на годината, сумата е трансферирана за 2019 година

100 млн. лева е оптималната сума, при която могат да се подписват военни покупко-продажби без глобата на Народното събрание. Военният министър Красимир Каракачанов утвърди договорката с беларуския " 558 Авиационен ремонтен цех " в Барановичи за ремонт на 14 щурмови самолета Су-25 със своя заповед от 16 ноември. Това беше единствената компания с която се преговаряше.

В последния отчет на комисията, водела договарянията с беларуския цех, написа: " Цената за осъществяване на всички вероятни действия по предмета на поръчката (при зародила потребност от това) за 14 бр. самолети Су-25 е в размер на 73 665 500 евро без Данък добавена стойност. " Това значи, че военното министерство ще може да направи цялостен ремонт най-много на 8 " щурмовака " Су-25, и то при решение на държавното управление.

Докладът за защитата регистрира триумфи в модернизацията

Величков беше в комисията с цел да показа пред депутатите Доклад за положението на защитата и въоръжените сили на Република България през 2018. В отчета се регистрира, че изхарчените пари за рационализация на армията са в размер на 1 592,88 млн. лева и съставляват 1,48 % по отношение на прогнозния Брутният вътрешен продукт за 2018 година (към края на 2018 година Брутният вътрешен продукт е 107 925,3 млн. лева.). Планираното равнище за 2018 година на разноските за защита e 1,55% от Брутният вътрешен продукт и не е реализирано главно поради забавянето капиталови планове за рационализация на Водоснабдителна система, който включват нови 8 многоцелеви изтребителя, 2 нови патрулни кораба и над 150 бойни машини за пехотата.

Величков сподели пред депутатите, че в случай че в тази сума бъде включена и издръжката на военните университети, както се прави в доста страни от НАТО, сумата ще доближи до 1,53% от Брутният вътрешен продукт. Изискването на НАТО е разноските за защита да доближат до 2% от Брутният вътрешен продукт до 2024 година, а за рационализация да се дават най-малко 20%.

ато разноски за рационализация пред НАТО българското министерство на защитата регистрира графата " финансови разноски " от бюджета. За предходната година те са били 331,77 млн. лева, което е 21,49% от общите разноски на Министерство на защитата и по този начин на хартия България се подрежда измежду първенците в НАТО. В таза рубрика обаче се включват ремонтите на остаряла съветска техника, както и други поправки. " Не съм сигурен, че би трябвало да даваме толкоз доста за съветската техника. Някои вярно не ни го зачитат в финансови разноски ", разяснява в комисията депутатът от ГЕРБ Валетин Радев.

МО ще продължи да харчи стотици милиони за ремонт на руска техника.

" Вие се включвате в мейнстрийма, които приказват за остаряла техника. Ако запитате военните специалисти.... ще ви кажат, че няма остаряла техника. Има такава която може да извършва своите функционалности по време на война и такава, която не може да ги извършва. Платформите с които разполага българската войска, особено в Сухопътни войски, са едни от бойните платформи, които са изпитани в това число в модерни спорове. Тяхната поддръжка и рационализация е главно конституционно обвързване на Българската войска и въоръжените сили, тъй че ние съблюдаваме конституцията и ще продължим да ги поддържаме и модернизираме ". Така Величков отговори на въпрос на " Дневник " дали ремонта на остаряла руска техника може да се счита за рационализация. Най-новата техника на българската войска е от средата на 80-те години. Величков сподели пред комисията, че се възнамерява рационализация на танковете Т-72.

80% от авиационната техника не е изправна, както и 23% от пътната техника

Според отчета в техническа нередовност са 23% от пътните транспортни средства (от които танкове – 48%, БМП-1 – 40%, БТР-60 ПБ МД1 – 30%, рейсове – 31% и др.), 80% от авиационната техника и 10% от корабите. Началникът на защитата военачалник Андрей Боцев посочи, че цифрите обгръщат техниката от спокойно време и за време на война. Мирновременната техника е на 90% изправна, съгласно него.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР