Ремонт в пловдивска болница е на път да заличи стенопис,

...
Ремонт в пловдивска болница е на път да заличи стенопис,
Коментари Харесай

Ремонт в МБАЛ-Пловдив е на път да унищожи културно наследство

Ремонт в пловдивска болница е на път да заличи стенна живопис, част от културното завещание на града. За идното посягане алармира някогашен чиновник на здравното заведение. След интервенция на екипа на БНТ-Пловдив фреската е избавена. Засега. Това обаче е следващ случай, в който с лека ръка се взема решение ориста на произведение на монументалното изкуство.

Стенописът е в помещение на многопрофилната болница в Пловдив, което се трансформира в незабавно поделение. Екипът на Българска национална телевизия не беше позволен в заключената постройка, само че през прозорците ясно се вижда, че фреска има. По първична информация тя е на Йоан Левиев, само че наследниците му не разпознават в стенописа стила на художника.

" Не мога да кажа на кого е и ще бъде тъпо, в случай че бъде разрушено въпреки всичко, само че за жалост в нашата страна, изключително в Пловдив, който се славеше с художници монументалисти, това ще е следващият случай за разрушение на монументално изкуство ", съобщи Рафаел Левиев, наследник на художника Йоан Левиев.

Експерти разпознаха в подписа на сграфитото работа на проф. Емил Николов. Реконструкцията на помещението е предоставена от здравното министерство на софийско архитектурно бюро посредством социална поръчка.

Пред Българска национална телевизия проектантите обясниха, че при визитата им в някогашната трапезария, художественото произведение е било закрито от мебели и никой не ги е предизвестил за съществуването му.

И заявиха, че при предпочитание от страна на болничното заведение и министерството могат да предложат решения за неговото експониране.

Остава обаче казусът, че статутът на монументалните творби не е законово организиран и сега нито едно от тях не може да се смята за предпазено.

" Според мен всяка една община, на чиято територия са тези творби, би трябвало да предприеме някакви дейности, най-малкото по тяхното търсене, разказване, систематизиране, да не приказвам към този момент за предпазване ", разяснява доцент Елена Кантарева-Дечева, художник-реставратор.

Че запазването на културното завещание би трябвало да бъде приоритет за страната свидетелства и казусът с заличавания стенна живопис на Йоан Левиев в Дома на културата в Пловдив.

" Стената просто я нямаше, те бяха изкъртили стената с фреската и изхвърлили. Фреската трябваше да бъде възобновена. Така даде обещание кметът. После откри по-евтин вид - закачиха плана ", сподели още Рафаел Левиев, наследник на художника Йоан Левиев.

От Министерството на здравеопазването обявиха за Българска национална телевизия, че ще се срещнат детайлно със случая и прецизираха, че планът е бил координиран с представител на болничното заведение в Пловдив. Дали той е одобрил заданието, предвиждащо изтриване на фреската, е въпрос, на който чакаме отговор от лечебното заведение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР