"Ремонт на ремонта" вече е утвърден принцип не само в

...
"Ремонт на ремонта" вече е утвърден принцип не само в
Коментари Харесай

Промени под диктовката на КЗК

"Ремонт на ремонта " към този момент е одобрен принцип освен в пътното строителство, само че и в българското законотворчество. Поредно доказателство е Законът за административното контролиране на икономическите действия, свързани с нефт и артикули от петролен генезис, прочут още като Закона за горивата. Нормативът бе обнародван в "Държавен вестник " с декрет, публикуван още на 20 юли предходната година. После обаче се стигна до невиждана обстановка - ден преди формалното му влизане в действие неговото деяние бе отсрочено с шест месеца.

Ситуацията се изостри до такава степен, че на два противоположни фронта застанаха предприемачите Валентин Златев и Кирил Домусчиев. Отложеното използване на закона бе мотив Българската петролна и газова асоциация (БПГА) да напусне работодателската организация КРИБ. Последва задочна замяна на реплики сред Златев и Домусчиев - първо, шефът на КРИБ разгласи пред Българска национална телевизия по какъв начин "всеки знаел, че Валентин Златев е моторът на този закон и има максимален интерес да влезе в действие ". Ръководителят на "Лукойл България " пък отвърна с тезата, че Домусчиев е в спор на ползи, защото през негово пристанище минавали солидни количества горива.

В последна сметка след този епизод напрежението при едрия бизнес позатихна. Но глас надигнаха дребните играчи. Те предизвестиха, че без редакции Законът за горивата водел след себе си улични митинги и запалени цистерни, защото ги изтиквал от пазара. Това бе маркирано и в тъжба на омбудсмана Мая Манолова до Конституционния съд, която магистратите оставиха без разглеждане.

Ограниченията на достъпа до пазара бяха установени и в последния секторен разбор на Комисията за защита на конкуренцията. Проверката на антимонополистите завърши без изненади - за следващ път те не откриха картел или монопол на пазара на горива. Все отново рекомендациите към изпълнителната и законодателната власт заслужават внимание. Най-много се разшумя във връзка предлагането за данъчен компромис към незаконните търговци. Идеята е страната да не постанова наказания при първо прието нарушаване, т.е. тези, които до момента не са плащали налози на страната, в този момент да го създадат без последици.

В отчета попадат и някои добре познати проблеми в бранша - складовете за горива не доближават - скъпа инвестиция са, бюрокрацията е огромна и това пречи на вноса. Числата демонстрират, че към 50% от складовете за бензин А-95 над 80% за А-98 и към 40% за дизела се държат от един-единствен състезател. Антимонополистите предлагат да се подхващат ограничения за ускорение на процедурата по лицензиране и регистрация на складодържатели, да се сътвори електронна платформа, от която в действително време вносителите на автомобилни горива да имат достъп до информация за съществуването на свободни вместимости в данъчните хранилища и увеличение на броя на складовете посредством построяването на държавни данъчни хранилища.

Значителна част от разбора на Комисия за защита на конкуренцията е отдадена точно на Закона за горивата. Регулаторът споделя, че е належащо да бъдат преразгледани "нормативните и административни бариери ", които са заложени в него. Според комисията новите разпореждания биха могли да доведат до извеждането от пазарите на част от участниците и да се трансфорат в непреодолима преграда за реализиране на активност.

Нелеката задача да балансира текстовете се пада на министъра на стопанската система Емил Караниколов. Той е виновен за използването им и е ръководител на новосформирания Консултативен съвет, включващ участниците на пазара на горива. Именно в границите на този съвет ще се мисли за следващи редакции. Конкретни разпореждания можем да чакаме към средата на април. Първите оферти бяха импортирани от Асоциацията на търговците, производителите, вносителите и превозвачите на горива. Говорителят й Симо Симов в задатък посочи, че предложенията отразяват някои от рекомендациите на Комисия за защита на конкуренцията. "Заставаме зад концепцията да има регистрация в сектора, законът да бори сивата стопанска система. Създадохме по-приемливи условия за регистрацията. Освен вътрешния пазар законът би трябвало да управлява вноса и износа. По-големите гаранции и капитал останаха да се отнасят единствено за компаниите, които се занимават с произвеждане, импорт и експорт. По-приемливи суми за капитал и банкови гаранции оставихме за търговците - за вътрешния пазар ", изясни Симов.

Всички редакции ще бъдат съпроводени от оценка на въздействието и изпратени за мнение до антимонополната комисия. После ще бъдат импортирани в Народното събрание за утвърждение от комисиите и в пленарната зала. Всичко това би трябвало да се случи до месец юни, когато се планува Законът на горивата да влезе в действие.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР