Религиозните общности и институции няма да могат да получават финансиране

...
Религиозните общности и институции няма да могат да получават финансиране
Коментари Харесай

Законът за вероизповеданията: Без финансирани от чужди лица и държави

Религиозните общности и институции няма да могат да получават финансиране от непознати лица и страни. Забраната се вкарва с признатите на първо четене промени в Закона за вероизповеданията.
Депутатите одобриха съвсем единомислещо два плана с препоръчани промени в закона. Единият е на Цветан Цветанов, Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ, а другият – на Искрен Веселинов и група депутати от „ Обединените патриоти”.
Мотивите да не се получава финансиране от чужбина са, с цел да се спре непознатото въздействие, да се предпазим от коренен ислям и да не се политизират вероизповедания у нас.
„ Нека фактически да създадем това успокоение, което ще ни подсигурява, че вероизповеданията в страната, страната е поела своя ангажимент, с цел да може да обезпечи нужното финансиране и да избегнем външното въздействие, а това е извънредно важно”, разяснява Цветан Цветанов.
„ Ние знаем по какъв начин една политическа партия дълги години паразитираше върху мюсюлманското изповедание и считаме, че връзката сред политици и изповедание би трябвало да бъде законно прекратена”, на мнение е Искрен Веселинов.
„ Трябва доста деликатно да отсеем сухото от суровото. Да създадем по този начин, че да реализираме задачите си, само че да не попречим на обичайните вероизповедания в България”, съобщи Николай Ташев от Българска социалистическа партия.
„ От името на Движение за права и свободи насочвам апел този законопроект да не бъде инструмент за опълчване, а да бъде това нещо, което може да ни обедини”, сподели Мустафа Карадайъ.
Духовниците обаче не са съгласни с тези промени. Миналата седмица имаше среща при патриарха на духовници с политици. На нея се схванаха сред първо и второ четене да се търси консенсус по отношение на препоръчаните промени.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР