Ректорите на висши учебни заведения обявиха своеобразен мораториум върху разрастването

...
Ректорите на висши учебни заведения обявиха своеобразен мораториум върху разрастването
Коментари Харесай

Слагат край на откриването на филиали и нетрадиционни специалности в университетите

Ректорите на висши образователни заведения оповестиха самобитен мораториум върху разрастването на мрежата на висши образователни заведения и разкриването на нови филиали. Позицията им стана известна по време на съвещанието на съвета на ректорите в Икономическия университет във Варна в наличието на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.
Според министър Вълчев самостоятелните тактики за развиване на университетите са довели до групова нерационалност на висшето обучение.
Реформите са наложителни и от позиция на профила на експертите, които се приготвят. За да стане това, ще би трябвало да се спре с разкриването на филиали, които не са нужни, както и да се лимитират специалностите, които са в области нетипични за даден университет.
През идващите години висшите заведения ще имат изострен дефицит на преподаватели и би трябвало да влагат върху привличането на младежи, добави министър Красимир Вълчев, представен от Българска национална телевизия.
" Всички висши учебни заведения създават до 30 октомври визии за развиването си, които ще съдържат няколко съответни детайла – единият от тях е къде те виждат профила си, профила си след 15-20 години, в които професионални посоки, по кои специалности ще образоват, кои области на висшето обучение. Второто е политиките им във връзка с младите преподаватели, третото – политиките им във връзка с развиването. Тези визии ще бъдат разисквани не толкоз и единствено сред министерството и управленията на висшите учебни заведения, само че и сред самите висши учебни заведения, само че и на групи – сред техническите висши учебни заведения, сред висшите учебни заведения в Северен-Централен регион, дали всички ще образоват по едно професионално направление или ще специализират ", съобщи министър Вълчев.
Според министъра е нужно да се подчертава върху образованието на фрагменти, от които има или се чака дефицит на пазара на труда. Като такива той уточни инженерите, агрономите, енергетиците, химиците, учителите по математика, физика, информатика. Вълчев добави, че през 2018 година студентските стипендии също ще станат инструмент за привличането на младежите към по-неатрактивните за тях специалности.
„ Вече се работи по нова разпоредба, която да регламентира отдалеченото образование “, добави ректорът на УНСС проф.Стати Статев. По думите му концепцията е младежите, които приключват професионални учебни заведения, да имат опция да получават бакалавърска и магистърска степен до момента в който работят. Статев уточни още, че с изключение на за учителските заплати, би следвало да се намерения и за тези на преподавателите в университетите. „ Няма по какъв начин да привличаме младежи, в случай че възнагражденията на асистентите са по-ниски от тези на учителите “, изясни Статев.
Ректорът на Икономическия университет във Варна проф.Пламен Илиев добави, че висшите учебни заведения би трябвало да имат опция да поправят студентските такси, като размерите им бъдат съобразени с покачването на минималната работна заплата.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР