Ректорите, които получат най-висока оценка за изпълнение на целите и

...
Ректорите, които получат най-висока оценка за изпълнение на целите и
Коментари Харесай

До 36 хил. лв. годишен бонус ще получават ректорите

Ректорите, които получат най-висока оценка за осъществяване на задачите и дилемите, сложени пред висшето учебно заведение в контракта му за ръководство с министъра на образованието, ще могат да получат в допълнение годишно заплащане в размер на 36 000 лева на година.
Това планува разпоредба на просветния министър за метода за установяване на размера на възнагражденията на ректорите на държавните висши учебни заведения по договорите за ръководство, подписани с него.
Въпросната разпоредба е нова и цели за първи път да дефинира общи правила, по които да се дефинират ректорските хонорари, защото е общоизвестно, че тук-там някои ректори своеволно си дефинират високи заплати, ощетявайки по този метод висшето учебно заведение, което управляват. Създаването й бе планувано още с измененията в закона за висшето обучение, които заложиха просветният министър да утвърждава политика за развиването на всеки държавен вуз със стратегически цели и задания, целеви стойности и индикатори за осъществяването им, както и да подписва контракт за ръководство с ректора, който пък съдържа отговорности за осъществяване на въпросната политика с съответни механизми и индикатори за това осъществяване, предава Сега.
Според препоръчаните от министър Красимир Вълчев текстове възнаграждението на ректора по контракта му за ръководство ще се състои от главно месечно заплащане и в допълнение годишно заплащане. Заплатата ще е от две елементи - 20% от главното месечно заплащане на лицето за заеманата от него академична служба, както и твърда сума съгласно годишния размер на издръжката на висшето учебно заведение. Ако един вуз получава до 5 млн. лева годишно за прехрана на образованието, то ректорът му ще може да получи още 300 лева към главната си заплата. При прехрана от 5 до 10 млн. лева - ректорът ще получава 350 лева месечно, в случай че бюджетът е от 10 до 20 млн. лева добавката е 400 лева, от 20 до 40 млн. лева - 450 лева, от 40 до 60 млн. лева - 500 лева и над 60 млн.лв. - 600 лева На процедура единствено един университет получава над 60 млн. лева за прехрана на образованието си - Софийският университет т.г. получи 73.5 млн.лв.
Допълнителното годишно заплащане на ректорите пък ще зависи от степента, в която те извършват заложените в контракта им за ръководство цели, задания и целеви стойности. При обща оценка 1 на осъществяване на заложените задания те нямат да получават никакво в допълнение заплащане. Ако оценката им е 2, ще имат право на 6000 лева годишен бонус, в случай че е 3 - 18 000 лева, а в случай че е най-високата 4 - ще могат да си прибавят по 36 000 лева в допълнение годишно заплащане.
Самата оценка е заложена да бъде напълно справедлива - министерството ще я дефинира по специфична формула, която ще зависи от осъществяването на дилемите. Ако са изпълнени до 24% от дилемите, оценката ще е най-слаба - 1. Оценка 2 ще се дава за приблизително осъществяване на 25-49% от дилемите, оценка 3 - за високо осъществяване (50-74% от задачите), а оценка 4 - доста високо осъществяване - при 75-100% осъществяване на дилемите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР