Ректорът на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) Стати

...
Ректорът на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) Стати
Коментари Харесай

Ректорът на УНСС: Вярвам, че държавата ще отпусне средства за довършването на новия кампус на ВУЗ-а


Ректорът на Университета за национално и международно стопанство (УНСС) Стати Статев е оптимистично надъхан, че страната ще даде пари за довършването на новия кампус на ВУЗ-а. Това сподели самият Статев в утринния блок на „ Нова телевизия “ във връзка отвореното писмо от през вчерашния ден, в което университета предизвести, че ще банкрутира, в случай че не получи 10.3 млн. лева от държавното управление.

УНСС уточни, че работата по подписания на 7 декември 2016 година контракт за новия кампус ще завърши на 7 юни тази година. 4.5 млн. лева за плана се обезпечават посредством европейско финансиране по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “, а още 7.5 млн. лева идват под формата на съфинансиране от финансовото министерство. От УНСС означават, че заради обещаното, само че неполучено, финансиране от страна на страната, през 2018 година осъществяването на плана е замразено. Именно по тази причина ВУЗ-ът желае 10.3 млн. лева от държавното управление допустимо най-скоро.

По думите Статев казусът не е във банкрута. „ Проблемът не е банкрутът. Едва ли страната ще остави най-големия си университет и най-големият бизнес университет в Югоизточна Европа в несъстоятелност. Аз съм оптимистично надъхан, че на казуса ще бъде видяно градивно и задължението, който пое страната през 2016 година, ще бъде изпълнен. Проблемът е, че срокът на контракта е до 6 юни. И това беше мотивът ние да се обърнем и да кажем, че финансирането би трябвало да бъде обезпечено и то тази или идната седмица, с цел да имаме софтуерно време да желаяме удължение на контракта с година или година и половина”, съобщи той.

Ректорът добави, че в грубия градеж на новия корпус на висшето образователно заведение са вложени 8 млн. лева А това, което университетът е получил са обещаните за 2017 година и 2018 година по 1.5 млн. лева европейско финансиране. Вследствие на това компанията реализатор е изпратила искане за непринудено осъществяване. Стати. Статев бе безапелационен, че УНСС няма да спре да съществува, само че в случай че сметките му бъдат запорирани, той няма да може да изплаща нищо – нито стипендии, нито заплати и всички други заплащания.

Вчера от Министерството на финансите оповестиха, че отрасловият министър Владислав Горанов възнамерява да разпореди финансова ревизия на извършената от УНСС процедура по Закона за публичните поръчки (ЗОП) за строителството на новия кампус на ВУЗ-а.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР