Ректорът на Софийския университет Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков

...
Ректорът на Софийския университет Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков
Коментари Харесай

Ректорът на СУ остро разкритикува политиците, оглавили шествието за 24 май

Ректорът на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ проф. Анастас Герджиков разкритикува политиците, които оглавиха шествието за 24 май в София. Празничното шествие стартира от Ларгото и продължи до паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Народната библиотека.

„ Коментирам за повторно държанието на политиците, които отново се подредиха преди нас на шествието. Ще кажа единствено, че безобразието се трансформира в традиция “, сподели проф. Герджиков по време на академичното празненство на университета, представен от БНР.

Начело на шествието бяха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, министрите на външните работи Екатерина Захариева и на културата Боил Банов, както и депутати от Българска социалистическа партия и ГЕРБ.

„ През тази година имах доста време да мисля за какво се получава по този начин и стигнах до извода, че те не са злонамерени. Повечето от политиците преди този момент в никакъв случай не са взели участие в шествието и по тази причина не знаят какъв е неговият ред - постоянно най-отпред върви българското духовенство, след него са представителите на научните, просветителните и културните институции, а след това цялото българско поданство, което обича светлия празник. Може да симулираш разсъдък, само че не можеш да симулираш нематериалност. Затова днешният празник е толкоз скъп, всички усещаме надълбоко в себе си, че културата и духовността са най-човешкото - това, което не може да ни се даде наготово или да ни се отнеме принудително “, продължи проф. Герджиков.

 

Словото на Анастас Герджиков можете да прочете тук
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР